Η Ζωή πίσω από το Δερβένι και η Β’ Θεσσαλονίκης με μια πρόχειρη ανάγνωση και σχετική αναγωγή η μείωση του πληθυσμού ξεπερνάει και το 21% σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Στον Δήμο Λαγκαδά (20 λεπτά από την Θεσσαλονίκη) η μείωση φθάνει στο 10% και με ανοδικές τάσεις προς τα πάνω χωρίς να έχουν γίνει ιδιαίτερα έργα τα τελευταία χρόνια ανάπτυξης εκτός από τα γνωστά ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ….
Στον Δήμο Βόλβης με τις λίμνες τα πρώην ιαματικά Λουτρά έρμαια στην μοίρα τους , την παλιά αγροτική παραγωγή στο έλεος της φύσης , το ποσοστό θεριεύει στο 15,6% σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Καθώς αναρωτόμαστε εάν και ποιόν απασχολεί το θέμα τα τελευταία 30 χρόνια με τους πολιτικάντηδες να αλλάζουν ;
Μια έρημη επαρχία να βουλιάζει στον βάλτο της γύρω από την Θεσσαλονίκη καθώς χάνεται σιγά σιγά και η καθημερινότητα με ανήμπορο το πολιτικό σύστημα να τα δώσει ζωή και δουλειές για τους κατοίκους .
Είναι κάτι ιστορικά χωριά της εγκατάλειψης στους Δήμους Λαγκαδά και Βόλβης , που όπως λένε οι χωριανοί και παλιότεροι δεν έχει γίνει βάφτιση και Γάμος εδώ και πολλά χρόνια στις εκκλησίες τους.
Η μοναδική χαρά που έχει απομείνει είναι τα πανηγύρια και οι εκλογες που τους πλησιάζουν ούλοι να τους σφίξουν το χέρι και να τους αρπάξουν τον ψήφο στο ίδιο πολιτικό ορίζοντα .
Κλείνουν Σχολεία – ελλείψεις διδακτικού προσωπικού , κλείνουν επιχειρήσεις με ένα απαρχαιωμένο δίκτυο σε παροχές προς τους δημότες, με παιδιά χωρίς ασχολίες πέρα τις αγροτικές με μόνη διέξοδο την πόλη της Θεσσαλονίκης με τους γονείς να καταπίνουν ατελείωτα ακριβά χλμ για το καλό των παιδιών τους ….
Περιφέρεια, Δήμοι, Κυβέρνηση, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια έχουν ένα ελάχιστο καθήκον μα βοηθήσουν αυτούς τους Δημότες που αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας …..
Να μελετήσουν, να αποδεχθούν πραγματικότητες και να δώσουν λύσεις και τους λόγους της ερημοποίησης που είναι προφανείς και η ανάταξη της κατάστασης δυνατή.
Εαν κάνουμε λάθος παρακαλώ να μας διορθώσετε το κείμενο κοινοποιήθηκε με ποιο πολλά στατιστικά με στοιχεία και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού …..