Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Κυριακή 19/05/2024

Καθυστέρηση αποζημιώσεων στους δήμους Λαγκαδά και Βόλβης

Τέσσερα χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στους δήμους Λαγκαδά και Βόλβης και οι πληγέντες ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν!

Κοινοβουλευτική ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία των Δώρας Αυγέρη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχη Υγείας, και Χρήστου Γιαννούλη, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής αλλά και αποθηκευμένα προϊόντα που χάθηκαν στις πλημμύρες, αλλά είναι απαραίτητα για την συνέχιση της επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας των πλημμυροπαθών.
Οι δεκάδες πληγέντες παρότι έχουν καταθέσει τις απαιτούμενες αιτήσεις στην αρμόδια υπηρεσιακή διεύθυνση, μέχρι σήμερα δεν έχουν καμία ενημέρωση για το τι προτίθεται να πράξει η πολιτεία. Αντιθέτως, έχουν βιώσει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια όπως προβλέπει σχετική ΚΥΑ.
Το μεγάλο αυτό πρόβλημα που βιώνουν πολίτες των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας απαντήσεις για τον λόγο της καθυστερημένης ενημέρωσης των πλημμυροπαθών, καθώς επίσης το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων.
Επιπλέον, οι 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να μάθουν αν υπάρχει πρόβλεψη για χορήγηση προκαταβολής και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργεία και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) για την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία των παραπάνω περιοχών, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα τραγικά φαινόμενα.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Στους κ.κ. Υπουργούς
-Εσωτερικών
-Υποδομών & Μεταφορών
-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Αθήνα, 22/3/2023

Θέμα: Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Λαγκαδά και στον δήμο Βόλβης και ακόμη δεν έχουν ακόμη καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. Τι απαντούν τα συναρμόδια υπουργεία;

 

Χωρίς αποζημιώσεις και στήριξη παραμένουν μέχρι σήμερα οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες της 19ης Σεπτεμβρίου 2019 και της 7ης Αυγούστου 2020 της ευρύτερης περιοχής του δήμου Λαγκαδά (Δημοτικές Κοινότητες Λαγκαδά, Λαγυνών, Καβαλαρίου, Ηρακλείου, Περιβολακίου) και του Δήμου Βόλβης.
Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων οι οριοθετήσεις των περιοχών και η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται και στη σχετική ΚΥΑ. (ΦΕΚ Β’ 6405/31.12.2021).
Οι αποζημιώσεις περιλαμβάνουν στοιχεία ενεργητικού, όπως λ.χ. κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.
Επειδή, μέχρι σήμερα οι επιχειρηματίες δεν έχουν καμία ενημέρωση, πολύ περισσότερο συνδρομή ή οικονομική στήριξη από την Πολιτεία.
Επειδή, ήδη έχουν κατατεθεί από την πλευρά των πληγέντων οι αιτήσεις στην αρμόδια υπηρεσιακή διεύθυνση.
Επειδή, πρόκειται για περιοχές με έντονη επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα, οι οποίες, μάλιστα, είχαν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ερωτώνται, οι κύριοι υπουργοί:

Για ποιον λόγο καθυστερεί η ενημέρωση των πληγέντων επιχειρηματιών από τις καταστροφικές πλημμύρες στους δήμους Λαγκαδά και Βόλβης;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ενημέρωσή τους και για την παροχή αποζημιώσεων;
Υπάρχει πρόβλεψη για χορήγηση προκαταβολής, ιδίως σε εκείνες τις περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται εκτεταμένες ζημιές;
Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργεία και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) για την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία των παραπάνω δήμων, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα τραγικά φαινόμενα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Γιαννούλης Χρήστος
Καφαντάρη Χαρά
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Μαμουλάκης Χάρης
Μπαλάφας Γιάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία

 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα