Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 04/10/2024

ΚΕΔΕ- Οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ με υψηλό ενεργειακό κόστος

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος Δήμων και ΔΕΥΑ και το τέλος ταφής στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης μεταξύ της ΚΕΔΕ, με τον Υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα, τον αν/τη ΥΠΕΣ Σ. Πέτσα και τον αν/ τη ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκη.

 

Η άμεση οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ για να ανταποκριθούν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, ο επαναυπολογισμός του τέλους ταφής, η προτεραιοποίηση Δήμων και ΔΕΥΑ στον ηλεκτρικό χώρο και η χρηματοδότηση τους από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα που αφορούν τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και η δημιουργία πλατφόρμας για τους παρόχους ενέργειας, για την έγκαιρη απόδοση στους Δήμους των ανταποδοτικών τελών που εισπράττουν, ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία των Υπουργών Ενέργειας Κ. Σκρέκα, αν/τη ΥΠΕΣ Σ. Πέτσα και του αν/τη ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκη.

Από πλευράς ΚΕΔΕ στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Kιλελέρ και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θ. Νασιακόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννης.

Επίσης στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν oι Μ. Γραφάκος, Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Α. Σδούκου, Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Π. Βαρελίδης, Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τους Δημάρχους που συμμετείχαν σε αυτήν, τα οικονομικά δεδομένα όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς και το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του 2021 δεν είχε προβλεφθεί καμία επιδότηση από πλευράς Κράτους. Τονίστηκε πως το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αφορά τη λειτουργία των γεωτρήσεων, των αντλιοστασίων και των βιολογικών καθαρισμών (πάνω από 94%). Ενώ επισημάνθηκε ότι η μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στους λογαριασμούς των καταναλωτών θα είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις και πρέπει να αποφευχθεί.

Όσον αφορά το ύψος του τέλους ταφής, ξεκαθαρίσθηκε από πλευράς Αυτοδιοίκησης πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν οι Δήμοι να διακινδυνεύσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά να βρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι Δήμοι να μην ματώσουν αλλά και να είμαστε ως χώρα συμβατοί με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε..

Ο διάλογος συνεχίζεται, με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τους Δήμους

Μετά από το διάλογο που διεξήχθη συμφωνήθηκαν:

  • Να προχωρήσουν άμεσα, από κοινού, τα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας στην επεξεργασία μιας πρότασης έκτακτης ενίσχυσης των ΔΕΥΑ, όπου θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που θα αποστείλει άμεσα η ΚΕΔΕ και συνδέονται με μια σειρά από κριτήρια όπως η εισπραξιμότητα, το ύψος των τιμολογίων, οι απώλειες νερού και οι δυνατότητες για άμεσες επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό. Η πρόταση της έκτακτης χρηματοδότησης μόλις καταρτιστεί, θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Να παρακολουθείται σε διαρκή βάση, μήνα με το μήνα, η διακύμανση του ενεργειακού κόστους και με βάση τις εξελίξεις, να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα οικονομικής στήριξης των Δήμων.
  • Να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΥΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στο πρόγραμμα αυτό να ενταχθούν όσα έργα ύδρευσης δεν μπόρεσαν να ενταχθούν λόγω έλλειψης πόρων, στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης (ΑΤ 03).
  • Να προγραμματιστεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες, με ευθύνη του Υπουργείου Ενέργειας σύσκεψη με συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας όπου θα καταγράφεται το πότε και πόσα χρήματα εισπράττουν οι πάροχοι ενέργειας από τους καταναλωτές για ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου αυτά να αποδίδονται έγκαιρα στους Δήμους.
  • Να εξεταστεί το ζήτημα της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων με προτεραιοποίηση σε Δήμους και ΔΕΥΑ όχι μόνον όσον αφορά τη διάθεση των πόρων, αλλά και της παραχώρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου.
  • Να αποσταλεί εκ νέου προς την πολιτική ηγεσία η πρόταση της ΚΕΔΕ για τον επανακαθορισμό του ύψους του τέλους ταφής, προκειμένου να συνδεθεί το ύψος αυτό, τόσο με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας , όσο και με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που αφορούν την ανακύκλωση  από πλευράς Δήμων.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση