Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Κυριακή 06/10/2024

Κωστας Γιουτικας: Η αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας

Από το 1995 έως και το 2009 η λίμνη Κορώνεια, λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού και της μακροχρόνιας ρύπανσης από τις δραστηριότητες του ανθρώπινου παράγοντα, αποξηράνθηκε τέσσερις (4) φορές. Είχαμε μαζικούς θανάτους ψαριών, ενώ η έκταση που καταλάμβανε στην κυριολεξία ερημοποιήθηκε. Καταγράφηκαν και θάνατοι μεγάλων πληθυσμών πουλιών.

Χάρις στα έργα που κατασκεύασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προηγουμένως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του μάστερ πλαν για τη διάσωση της λίμνης, καταφέραμε να αναστήσουμε την Κορώνεια. Η λίμνη είναι ξανά «ζωντανή». Έχει και πάλι ζωή.

*Πετύχαμε με τα έργα της ενωτικής τάφρου να μεταφέρουμε ικανοποιητικές ποσότητες υδάτων από τα γύρω ρέματα και να εμπλουτίσουμε τα μηδαμινά υδάτινα αποθέματα της λίμνης.

*Με το οριστικό κλείσιμο ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων, τα βαφεία και τα φινιριστήρια που λειτουργούσαν στην περιοχή, αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης της λίμνης.

*Με το οριστικό κλείσιμο υδροβόρων βιομηχανιών έγινε εξοικονόμηση περίπου 7 εκ. κυβικών μέτρων ύδατος ετησίως.

*Με το σφράγισμα δεκάδων βιομηχανικών γεωτρήσεων εξοικονομούμε 13.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως.

*Με την επανεξέταση των Περιβαλλοντικών Όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών της περιοχής Λαγκαδά, που είχαν ως αποτέλεσμα όλα τα προηγούμενα, εξασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος της λίμνης.

* Με τα έργα που ολοκληρώσαμε για τη διαμόρφωση υγροβιότοπου και τη δημιουργία βαθέων ενδιαιτημάτων, δώσαμε τη δυνατότητα αναβίωσης των πληθυσμών των ψαριών.

* Με ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων τα επόμενα χρόνια, ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μας και την πορεία αναγέννησης της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

Σήμερα, η λίμνη Κορώνεια, είναι ξανά ένα δυναμικό οικοσύστημα. Οι πληθυσμοί των ψαριών αναπτύσσονται και πολλά είδη πουλιών επιστρέφουν στη λίμνη.

Επομένως μπορούμε να επαναπαυθούμε στις δάφνες των έργων μας;

Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι η λίμνη δεν θα ξαναμετατραπεί σε κρανίου τόπο;

H απάντηση είναι ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση!.

Οι εκτεταμένες παρεμβάσεις που ολοκλήρωσε με επιτυχία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν το καίριο, αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της Κορώνειας.

Οφείλει όμως να εξασφαλιστεί η διαχρονική αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων.

Και με δεδομένο ότι μετά την ολοκλήρωση του μάστερ πλαν, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει πλέον, καμιά περαιτέρω δικαιοδοσία, το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καλείται να προχωρήσει άμεσα, σε μια σειρά από εξίσου μεγάλες και δομικές παρεμβάσεις, ώστε να μην επανέλθουμε στις τραγικές εικόνες των νεκρών ψαριών, των νεκρών πουλιών και της εξαφάνισης της λίμνης.

Κυρίες και Κύριοι

Μιλώντας για τις επόμενες ενέργειες με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Κορώνειας, το πρώτιστο και απολύτως αναγκαίο, είναι η συντήρηση όσων έργων έχουν γίνει ήδη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Λόγου χάριν τα έργα της ενωτικής τάφρου δεν έχουν συντηρηθεί από το 2009 που ολοκληρώθηκαν. Το ίδιο ισχύει και για τα

αναχώματα για τον υγροβιότοπο, αλλά και για τα βαθιά ενδιαιτήματα για την αποκατάσταση των πληθυσμών των ψαριών.

Κρίσιμης σημασίας είναι ακόμη η συντήρηση και η καθαριότητα των ρεμάτων που υδροδοτούν τη λίμνη.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υλοποιηθούν έργα ορεινής υδρονομίας. Τα ορεινά ρέοντα ύδατα που διοχετεύονται σε μικρά ρέματα και χάνονται, είναι δυνατό με τη δημιουργία ταμιευτήρων να συγκρατούνται και να διοχετεύονται στη λίμνη. Πρόκειται για έργα με μικρό κόστος και τεράστια εξοικονόμηση νερού για την Κορώνεια.

Οι λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης, που προβλέπονταν στο μάστερ πλαν και δεν προχώρησαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2017, οφείλουν να γίνουν. Είναι έργα προστασίας της λίμνης , σε περιπτώσεις που για διάφορους λόγους, τεθεί εκτός λειτουργίας ο Βιολογικός του Λαγκαδά.

Και φυσικά είναι εξίσου απαραίτητο να τεθούν σε εφαρμογή στην ευρύτερη περιοχή προγράμματα γεωργίας μειωμένων εισροών, για το δραστικό περιορισμό των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και τον περιορισμό της χρησιμοποίησης νερού.

Είναι έργα άμεσης προτεραιότητας, ικανά να θωρακίσουν τη βιωσιμότητα του υδάτινου οικοσυστήματος της Κορώνειας και να την αποδώσουν αλώβητη στις επόμενες γενιές.

Ενέργειες και παρεμβάσεις, οι οποίες λόγω και της Κλιματικής Κρίσης αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση