Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Κυριακή 14/04/2024

Λαγκαδάς η Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης και η επέτειος του ηρωικού ΟΧΙ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα γεμάτο από Εθνική Υπερηφάνεια εορτάσθηκε εις την πόλη του Λαγκαδά, η μεγάλη εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, μια ημερομηνία ορόσημο για την Πατρίδα μας, κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά παράλληλα και τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης, της και Υπερμάχου Στρατηγού του γένους μας, Ελευθερωτρίας Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το πρωί του Σαββάτου της 28ης Οκτωβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επισήμου Δοξολογίας επί του εορτασμού της επετείου του Ιστορικού Έπους του 1940, εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, που προσήλθε με αγάπη για να τιμήσει την εορτή της Αγίας Φωτοφόρου Σκέπης και να προσευχηθεί για όλους εκείνους, οι οποίοι με αυταπάρνηση και Πίστη, θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και την Ελευθερία της Πατρίδος μας, γράφοντας μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας της, παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Φάνης Παππάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γεώργιος Ξενιτίδης, η εψηφισμένη νέα Δήμαρχος Λαγκαδά κα. Νίκη Ανδρεάδου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, αντιπροσωπίες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά με τις Γαλανόλευκες Σημαίες ανά χείρας καθώς επίσης και οι Πολιτιστικοί – Αθλητικοί Σύλλογοι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους λάβαρα.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε διδακτικώτατα ο Πρόεδρος του Λαγκαδά και Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως κ. Αστέριος Καραγιοβάννης, ο οποίος με θαυμαστό τρόπο συνέδεσε τα γεγονότα της περιόδου εκείνης με τη σημερινή εποχή τονίζοντας «ότι το έπος των ηρώων του 1940-41, υπό της Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου ήταν η φυσική συνέχεια του Μολών λαβέ και του Ελευθερία ή Θάνατος των αγωνιστών του ‘21 και ότι όλοι εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να αναλογιστούμε βαθιά μέσα μας, ποιων ηρώων είμαστε συνεχιστές και απόγονοι».
Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, αφού συνεχάρη τον ομιλητή για τον μεστό λόγο του επεσήμανε ότι «η σημερινή ημέρα εκτός όλων των άλλων μηνυμάτων μας επισημαίνει και το γεγονός της συνεχούς προστασίας της Υπεραγίας Θεοτόκου προς την Πατρίδα μας».

»Καλούμεθα όλοι μας να πούμε ένα μεγάλο ΌΧΙ σε κάθε πόλεμο. Μόνο με γνώμονα τον αλληλοσεβασμό, τη ειλικρινή φιλία και τη αληθινή συνεργασία με κάθε γείτονα χώρα αλλά και με κάθε λαό θα είμαστε στον σωστό δρόμο της ευημερίας και της προόδου γιατί αυτά που ενώνουν τις χώρες, είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτά που τις χωρίζουν», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος για να καταλήξει λέγοντας ότι «οι Έλληνες έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια την προσήλωσή τους στην Ειρήνη αλλά ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητα τους να διαφυλάξουν τα ιερά και τα όσια του Έθνους μας, χωρίς κανένα συμβιβασμό και υποχώρηση».

Ακολούθησε Επιμνημόσυνος Δέησις, στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων της πόλεως του Λαγκαδά, καθώς και κατάθεση Στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, ενώ οι εκδηλώσεις της σημερινής ημέρας, ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση, αντιπροσωπευτικών τμημάτων των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών και των Αθλητικών Συλλόγων της επαρχίας μας καθώς και Πεζοπόρου τμήματος του Ελληνικού Στρατού.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Διαμαρτυρία σχετικά με την υπό ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων εξέδωσε ανακοίνωση – διαμαρτυρία σχετικά με την υπό ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε, δια του Προέδρου του