Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 09/12/2023

Λαγκαδάς σημαντικά σημεία της διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις νερού

Σήμερα, 21 Μαρτίου 2023, συγκεντρωθήκαμε οι κάτοικοι του Πολυδενδρίου και των Πέντε Βρυσών μπροστά στο Δημαρχείο του Λαγκαδά, για να διαδηλώσουμε και να εκφράσουμε την δικαιολογημένη αγανάκτηση μας σχετικά με τις καταχρηστικές και υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων της ύδρευσης από την ΔΕΥΑΛ.

Σημαντικά σημεία την διαμαρτυρίας:

1. Η καταχρηστική αύξηση της τιμής του κυβικού από 333.33 μέχρι 1000% στην κλίμακα τιμών. Καταχρηστικής διότι οι αυξήσεις της τιμολογιακής κλίμακας ξεκινούν από 333,33% (από 0.12 λεπτά στα 0.40 λεπτά) και φθάνουν στα 1000% (από τα 0.25 λεπτά στα 2.5 ευρώ).

2. Η αύξηση και μεθόδευση των κατηγοριών της τιμολογιακής κλίμακας, ώστε να επιβαρύνεται ο Δημότης περισσότερο.

3. Την καταμέτρηση ανά εξάμηνο ή χρόνο, οπότε ο Δημότης επιβαρύνεται πάντοτε με την μεγαλύτερη δυνατή τιμή, αφού αυξάνει το επίπεδο της κλίμακας.

Προσωρινή επιτροπή 7 δημοτών από την κοινότητα Εξαλόφου επισκεφθήκαμε τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη στο γραφείο του παρουσία και του προέδρου της ΔΕΥΑΛ κ. Γεωργίου Ξενιτίδη, όπου του εξετέθη τα παραπάνω .

Εξέθεσαν κάθε πτυχή του ζητήματος της αύξησης των τιμολογίων ύδρευσης – αποχέτευσης. Του παραδώσαμε – ενδεικτικά μόνον – τιμολόγια νερού με ποσά 800, 1100, 1500, 1800 ευρώ. Του εξηγήσαμε ότι οι τιμές αυτές οφείλονται στην παράλογη και καταχρηστική αύξηση των τιμολογίων, στην μεθοδευμένη αλλαγή της τιμολογιακής κλίμακας και στην παράλειψη έγκαιρης καταγραφής των ενδείξεων των μετρητών νερού. Η παράλειψη αυτή έχει ως αποτέλεσμα την υπαγωγή των ενδείξεων – όταν τελικά γίνει – να προσμετρούνται οι καταναλώσεις σε μεγαλύτερη βαθμίδα της τιμολογιακής κλίμακας, με αποτέλεσμα τις υπέρογκες χρεώσεις.

Προτάθηκε στον δήμαρχο α) η μείωση της τιμολόγησης ύδρευσης β) επαναφορά της τιμολογιακής κλίμακας γ) καταμέτρηση ανά τρίμηνο δ) διατήρηση του τέλους αποχετεύσεως στο 35%, όπως πριν ε) η άμεση συντήρηση και ορθή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ και έδωσαν τις δικές τους αιτιολογήσεις σχετικά με τις αυξήσεις. Ανέφεραν χαρακτηριστικά την αβελτηρία των προηγουμένων διοικήσεων του Δήμου, την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και γενικώς την αδυναμία τακτοποίησης των οικονομικών υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΛ.

Σε αυτά απαντήσαμε ότι οι Δημότες δεν φέρουν καμία ευθύνη κι ότι δεν είναι δυνατόν να εξαναγκαστούν να πληρώσουν αυτά τα τεράστια ποσά εξ αιτίας της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου Λαγκαδά και των καταχρηστικών αυξήσεων της τωρινής διοίκησης και ότι ζητούμε επίλυση στο πρόβλημα που ανέκυψε.

Οι ηλικιωμένοι Δημότες βρίσκονται σε απόγνωση, διότι αδυνατούν να πληρώσουν τέτοια πόσα για το νερό κι ότι οι λίγοι τολμηροί νέοι που διαμένουν στα χωριά, θα εξαναγκαστούν να σκεφθούν την επιστροφή στην πόλη.

Τέλος τονίσαμε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τα δύο χωριά, αλλά ολόκληρο τον Δήμο Λαγκαδά και όταν παραλάβουν όλοι οι Δημότες τους λογαριασμούς, θα γίνει ακολουθήσουν και άλλες πιο οργανωμένες αντιδράσεις .

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά – λέγοντας ότι κατανοεί το πρόβλημα – έκλεισε την συνάντηση υποσχόμενος ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εν αναμονή….

Η προσωρινή Επιτροπή Εξαλόφου.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Aδεια προστασίας μητρότητας σε όλες τις μισθωτές

Με διατάξεις στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών