Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 01/12/2023

Μαθητές από την Θεσσαλονίκη στον Μητροπολίτη Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Μαθητές από την Θεσσαλονίκη στον Μητροπολίτη Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Την 26η Ιανουαρίου, ημέρα Πέμπτη, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ομάδα Μαθητών και Μαθητριών εκ του 4ου Γυμνασίου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης με επικεφαλή τον Διευθυντή αυτού και Θεολόγο εκπαιδευτικό κ. Κοντό Δημήτριο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες καθώς και συνοδοί εκπαιδευτικοί τους, έγιναν με ιδιαίτερη χαρά και θέρμη δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος και τους καλωσόρισε στην κεντρική Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Ι.Μ.Ν. Αγίας Παρασκευής–Λαγκαδά «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», όπου και τους απεύθυνε πατρικούς λόγους αγάπης, παρουσιάζοντας σύντομα την μακραίωνη ιστορία της περιοχής τους Λαγκαδά, καθώς και ένα μέρος από τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως που αφορούν κυρίως τους νέους.

Στο τέλος της συναντήσεως υπήρξε γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις που απεύθυναν τα παιδιά προς τον Σεβασμιώτατο γύρω από τα θέματα πνευματικών αναζητήσεων και προβληματισμών, καθώς επίσης και γύρω από θέματα των δικών τους ενδιαφερόντων.

Κατά την διάρκεια της ημερησίας παραμονής και επισκέψεως τους εις την περιοχή, το σύνολο των παιδιών και οι καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μνημεία και ιερούς χώρους της επαρχία μας, όπως το Εκκλησιαστικό και το Λαογραφικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως, καθώς επίσης και την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, όπου και ξεναγήθηκαν από τον Καθηγούμενο αυτής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Πουτούκη, στο Καθολικό της Μονής, στο Αρχονταρίκι, στο Μουσείο που υπάρχει προς τιμήν του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος καθώς επίσης και στους χώρους της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Μετά το πέρας της επισκέψεως των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Νεαπόλεως, εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας, πραγματοποιήθηκε η Ε΄ κατά σειρά Ιερατική Σύναξη για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος και η πρώτη για το νέο έτος 2017.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του προς του Κληρικούς της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στην μοναδικότητα του προσώπου και τον απαιτούμενο σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε ως προς την ξεχωριστή αξία του καθενός, υπογραμμίζοντας ότι ο Κύριος δεν κάνει διαχωρισμούς και διαιρέσεις αλλά επιθυμεί την Σωτηρία όλων των ανθρώπων.

Εν συνεχεία του λόγου αναφέρθηκε εκτενώς, στο πρόσωπο του ορθοδόξου μοναχού Βαρλαάμ του Καλαβρού, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Αυτοκράτορα και του Πατριάρχου και να οριστεί εκπρόσωπός των Ορθοδόξων στους διαλόγους με τους παπικούς καθώς επίσης και στην διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού, που με τους δύο αποδεικτικούς του λόγους «Περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος», που στηρίζονται στην Αγία Γραφή και τους αγίους πατέρες, ήλθε σε σύγκρουση με τον Βαρλαάμ και δικαιώθηκε από τη Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως το έτος 1351.

Η Εκκλησία δεν έχει την πολυτέλεια για διχασμούς και διαιρέσεις, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας όλα αυτά ζημιώνουν στο τέλος μόνο το πλήρωμα της, το οποίο και χάνει και την εμπιστοσύνη και την πίστη του. Πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχία όλων των πραγμάτων είναι η ενότητα και η αγάπη, ενώ η καλύτερη Ομολογία είναι διάδοση των λόγων του Κυρίου και των Αγίων Πατέρων μας.

Στο δεύτερο μέρος της Ιερατικής Συνάξεως εθίγησαν θέματα συγχρόνου επικαιρότητος, ενώ επισημάνθηκε για άλλη μία φορά η ανάγκη της σωστής προσεγγίσεως των νέων και της νεολαίας της περιοχής. Τέλος ακολούθησε ευρεία συζήτηση και εποικοδομητικός διάλογος πάνω σε ζητήματα λειτουργικής, πνευματικής και διοικητής φύσεως και προβλημάτων που απασχολούν τις κατά τόπους ενορίες της Μητροπόλεως.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ο Μητροπολίτης και η νέα Δήμαρχος Λαγκαδά στην Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη

Σε μια σημαντική προσκυνηματική επίσκεψη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Πλάτωνας, συνοδευόμενος από την νεοεκλεγείσα Δήμαρχο Λαγκαδά, κα. Νίκη Ανδρεάδου, και τον