Edit

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@gfd.gr

Τετάρτη 17/08/2022

Μεγάλη απώλεια του καθηγητή Πνευμονολογίας Δημήτρη Γκιουλέκα

Μεγάλη απώλεια του καθηγητή Πνευμονολογίας ΑΠΘ Δημήτρη Γκιουλέκα με καταγωγή από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης . 

Ο Δημήτρης Γκιουλέκας ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας με άξιοζηλευτο βιογραφικό , εγνωσμένου κύρους και προσφοράς .

Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο και συμμετείχε σε πολλές εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Η Νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει σήμερα στην Θεσσαλονίκη και η ταφή του στον Λαγκαδά .

Ευχόμαστε ο Θεός ν΄αναπαύσει την ψυχή του και να δώσει υπομονή και δύναμη στην οικογένειά του να παλέψει για αυτό το τραγικό  γεγονός.

Δημήτρης Γκιουλέκας – Βιογραφικά, Βραβεία, Διακρίσεις.

Ο Δημήτρης Γκιουλέκας του Γεωργίου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Μαinz, Γερμανίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από όπου αποφοίτησε το 1968. To 1971 εντάχθηκε στην Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου εκπαιδεύτηκε και το 1974 απέκτησε την Ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας. Στο διάστημα 1975-6 μετεκπαιδεύτηκε σε Παθήσεις των Αεραγωγών και Αλλεργία σε ειδικό κέντρο (Karl-Hansen Klinik) της Γερμανίας.

Το 1977 πήρε τον τίτλο του Διδάκτορα από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Το 1978 διορίσθηκε ως «Επιμελητής» στην Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου παρέμεινε και υπηρέτησε «ευδοκίμως» σε όλες τις Καθηγητικές βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας και αποχώρησε ως Ομότιμος Καθηγητής το 2010.

Συνεργάσθηκε με πολλά Τμήματα του ΑΠΘ, όπως το Βιολογικό και της Δασολογίας, και τμήματα της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Επίσης συνεργάσθηκε με Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Βιέννης, Leiden και Chronningen, Ολλανδίας κ.ά) Ο Δημήτρης Γκιουλέκας, δίδασκε από το 1974 μέχρι και το 2009 το μάθημα της Πνευμονολογίας σε Φοιτητές Ιατρικής. Και επί 30 χρόνια συμμετείχε συνεχώς, στην εκπαίδευση Ειδικευόμενων γιατρών στην Πνευμονολογία, καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων ιατρικών Ειδικοτήτων.

Η προσπάθεια του ήταν πάντοτε να διδάξει την εφαρμογή της θεωρίας στην καθημερινή ιατρική πράξη.
Η κλινική και νοσηλευτική εμπειρία του Δημήτρη Γκιουλέκα στην Πνευμονολογία είναι πολύπλευρη και εξαιρετικά μεγάλη, άρχισε από το 1971 ως ειδικευόμενος γιατρός και συνεχίσθηκε από το 1978, ως Επιμελητής και υπεύθυνος Καθηγητής τμήματος στην Πνευμονολογική κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέχρι και το 2009. Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών κάλυπτε επιτυχώς ολόκληρο το φάσμα της Πνευμονολογίας στην κλινική πράξη, παρακολουθώντας από κοντά όλες τις εξελίξεις της. Επίκεντρο των επιστημονικών ενδιαφερόντων του αποτελούσαν και αποτελούν, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι λοιμώξεις και η φυματίωση των πνευμόνων, τα νεοπλάσματα και οι όγκοι των πνευμόνων και του θώρακα, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο κ.ά.. Ιδιαίτερα δε ασχολήθηκε και ασχολείται με το άσθμα και τις αλλεργικές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Ο κ Γκιουλέκας όλα του τα χρόνια διατηρούσε και διατηρεί μέχρι και σήμερα ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολείται και διεκπεραιώνει προβλήματα των ιδιωτικών του ασθενών.
Υπήρξε «Σύμβουλος Πνευμονολόγος» του Γενικού Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» από 1980 μέχρι το 1992. Ο Δημήτρης Γκιουλέκας, συμμετείχε σε περισσότερα από 150 Συνέδρια, Συμπόσια και Σεμινάρια, ως Πρόεδρος, Εισηγητής και Ομιλητής. Επίσης συμμετείχε και σε 145 Δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Διεθνή ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά. Έχει εκδώσει 3 ειδικά βιβλία (Παθογένεια Άσθματος, 1986 και Γυρεοαλλεργία, 1992. Εκδόσεις University Studio Press και πρόσφατα «Τα άγραφα της Πνευμονολογίας» 2013, Εκδόσεις iWrite Θεσσαλονίκη). Επίσης, έγραψε πολλά ειδικά κεφάλαια σε διδακτικά βιβλία και σε μία εγκυκλοπαίδεια

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Αστυνομική κινηματογραφική καταδίωξη στα Λαγκαδίκια

Συνελήφθησαν (2) άτομα που ενέχονται σε περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς και διευκόλυνσης διαμονής αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια Αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης διενεργούν συστηματικούς ελέγχους