Τα άλυτα μυστήρια του Κόκκινου Πλανήτη καλούνται να εξιχνιάσουν οι αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ, το επόμενο βήμα των οποίων θα είναι μία επανδρωμένη αποστολή μέσα στη δεκαετία του 2030. Η εντυπωσιακή ανακάλυψη ότι αλμυρό νερό ρέει κατά τους θερινούς μήνες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη άνοιξε την όρεξη στους αξιωματούχους του Διαστήματος, καθώς αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της μελλοντικής ανίχνευσης κάποιας μορφής ζωής στην επιφάνειά του, έστω σε μικροβιακό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, στα εργαστήρια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας επικρατεί οργασμός τις τελευταίες ώρες με τη NASA να συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται για να γίνει πραγματικότητα η εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.
Η ιστορική επιστημονική αποκάλυψη της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στην διεθνή κοινότητα με τους αξιωματούχος της ΝΑSA να σπάνε το κεφάλι τους για τη βιωσιμότητα μιας επανδρωμένης αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη. Στόχος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας είναι έως το 2035 ο άνθρωπος να έχει ταξιδέψει στον Άρη, ενώ η επανδρωμένη αποστολή θα έχει διάρκεια τριών ετών. Έξι έως οκτώ μήνες θα είναι η διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τους σημερινούς υπολογισμούς (άλλοι έξι με οκτώ μήνες χρειάζονται για την επιστροφή στη γη). Δώδεκα με δεκαέξι μήνες θα είναι η παραμονή των αστροναυτών στον Άρη.
Το σπίτι των Αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη
Κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής αποστολής, οι αστροναύτες θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν για μεγάλα διαστήματα στο μικρό τους σπίτι, το οποίο θα θυμίζει έντονα τον θόλο που έχει κατασκευάσει η NASA στη Χαβάη, στο πλαίσιο του προγράμματος “Hi- SEAS”. To πρόγραμμα αυτό διεξάγεται για τρίτη χρονιά και έχει ως στόχο να κάνει μία προσομοίωση της ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη, έτσι ώστε να προετοιμαστούν η αποστολή και η κατοικία των αστροναυτών. Ο θόλος έχει διάμετρο έντεκα μέτρα και ύψος έξι μέτρα και είναι εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα για τη διαβίωση των ανθρώπων και ταυτόχρονα παρέχει την απαιτούμενη προστασία.
Η επιφάνεια του Άρη είναι εκτεθειμένη στην κοσμική ακτινοβολία καθώς δεν διαθέτει το μαγνητικό πεδίο της γης που λειτουργεί προστατευτικά. Οι ειδικές στολές παρέχουν μηδαμινή προστασία και γι’ αυτό οι ώρες στους εξωτερικούς χώρους θα είναι περιορισμένες. Οι αστροναύτες θα πρέπει πάνω απ΄όλα να έχουν το νου τους στην «βροχή πρωτονίων», η οποία συντελείται κάθε φορά που σημειώνονται ηλιακές εκρήξεις και φθάνουν στον Κόκκινο Πλανήτη σε περίπου δύο μέρες. Όταν μειώνονται οι ηλιακές εκρήξεις, οι αστροναύτες θα πρέπει να μείνουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους, προστατευμένοι από τη μεγάλη δεξαμενή νερού που θα περιβάλλει το θόλο, καθώς ένα στρώμα νερού, πάχους μόλις 10 εκατοστών, είναι αρκετό για να απορροφήσει το 90% της επικίνδυνης κοσμικής ακτινοβολίας.