Όπως είναι γνωστό, τον Αύγουστο του 2022, ανέκυψε το ζήτημα της ποιότητας νερού του Ζαγκίβερίου και της καταλληλότητας ως προς την κατανάλωση του.
Γραφει ο Μπάμπης Κυργιάννης Δημοτικός Σύμβουλος Λαγκαδά
Το όλο ζήτημα προέκυψε μετά από προσωπική μου έρευνα, από την οποία αναδείχτηκε όχι απλώς η ύπαρξη βακτηριοειδών σε δειγματοληπτικό έλεγχο του Ιουλίου 2022 αλλά και έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ημερομηνία 23-11-2021 προς την Δ.Ε.Υ.Α.Λ., όπου σε αντίστοιχο δειγματοληπτικό έλεγχο την περίοδο εκείνη, υφίστατο περιεκτικότητα του σε νιτρικά πέραν του επιτρεπόμενου ορίου (πολύ πιο σοβαρό ζήτημα), γνωστοποιώντας ρητώς την απαγόρευση χρήσης του νερού δικτύου ύδρευσης Ζαγκλιβερίου όχι μόνο για πόση αλλά ακόμη και για μαγειρική χρήση.
Εν τέλει, μετά από την αποδεδειγμένη ύπαρξη νιτρικών και σε μεταγενέστερα από τον Νοέμβριο του 2021 δείγματα, η Δ.Ε.Υ.Α.Λ ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση του θέματος, διέκοψε τη λειτουργία μίας συγκεκριμένης γεώτρησης, η οποία κρίθηκε “προβληματική” ως προς την εμφάνιση των νιτρικών, διαβεβαιώνοντας ότι το όποιο ζήτημα έχει αποκατασταθεί.
Την 16-8-2022, απέστειλα αίτημα στη Δ.Ε.Υ.Α.Λ., με την οποία ζητούσα, πέραν των άλλων, να μου προσκομιστούν τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων νερού από το έτος 2020 και έπειτα, όχι μόνο για την Κοινότητα Ζαγκλιβερίου αλλά συνολικώς για την Δημοτική Ενότητα Καλλινδοίων.
Μετά από μία “μικρή καθυστέρηση” των 5 και πλέον μηνών και με “θάρρος, επιμονή και υπομονή”, την 23-1-2023 στάλθηκαν τελικώς στο email μου τα σχετικά αποτελέσματα. Ευτυχώς αυτήν την φορά, δε χρειάστηκε να αποσταλεί καμία εξώδικος πρόσκληση-δήλωση μέσω δικαστικού επιμελητή, όπως έγινε στην περίπτωση του αποχετευτικού Ζαγκλιβερίου, μετά από την κοινοποίηση της οποίας και έπειτα από σχεδόν 2 έτη από την διάλυση της σχετικής σύμβασης έργου και την γνωστή μετατροπή του οδικού δικτύου της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου σε μία απέραντη πίστα ανωμάλου δρόμου οχημάτων, αποφασίστηκε η υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης για την μελέτη του έργου και να δρομολογηθεί έτσι μία πρώτη ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα του αποχετευτικού.
Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των δειγματοληπτικών ελέγχων που μου έχουν κοινοποιηθεί, προέκυψαν τα εξής σημαντικά συμπεράσματα:
Νερό Ζαγκλιβερίου: Ήδη από το έτος 2020 υφίστατο πρόβλημα με την εμφάνιση νιτρικών καθώς στο σύνολο των αποτελεσμάτων που μου έχουν σταλεί για ελέγχους του 2020 (συνολικά 3) και με ανώτατη επιτρεπόμενη εκ του Νόμου όριο τα 50mg/l, υφίσταται υπέρβαση του ορίου και στα 3 δείγματα και μάλιστα στα εντός του υδρευτικού δικτύου, ήτοι 56,7mg/l (βρύση πλατείας), 61,1mg/l (νερό Αγία Ακυλίνα) και 57,8mg/l (βρύση πλατείας) αντίστοιχα.. Περαιτέρω, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι σε δειγματοληπτικό έλεγχο του Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μετά την διακοπή λειτουργίας μίας συγκεκριμένης γεώτρησης, η οποία κρίθηκε προβληματική στην ανάδειξη νιτρικών πέραν του ορίου, σύμφωνα με τα ανωτέρω, μία άλλη γεώτρηση εμφανίζεται να καλύπτει την ανώτερη επιτρεπόμενη νομοθετικά τιμή σε νιτρικά των 50mg/l.
–Νερό Αδάμ:
α) Έτος 2020 (2 δείγματα). Σε αμφότερα τα δείγματα, υπάρχει σημαντική υπέρβαση σε νιτρικά, ήτοι 77,5mg/l (βρύση πλατεία) και 151mg/l (πλατεία Αδάμ) αντίστοιχα, β) Έτος 2021 (2 δείγματα). Σε αμφότερα δείγματα, υφίστανται υψηλές, πλην κάτω του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των 50, ήτοι 44mg/l (δίκτυο Αγ. Παρασκευή) και 45,8mg/l (δίκτυο Αδάμ) αντίστοιχα, γ) Έτος 2022 (3 δείγματα): 160mg/l (νερό από γεώτρηση γηπέδου), 52,7 (μίξη γεωτρήσεων-έξοδος δεξαμενής), 44,9 (δίκτυο Αδάμ). Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν οι τιμές αγγίζουν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποστέλλει σαφή οδηγία για λήψη μέτρων προς αποκατάσταση του προβλήματος, όταν δε, παρατηρείται υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των 50 έστω και κατά 0,1 υπάρχει οδηγία για απαγόρευση κατανάλωσης όχι μόνο προς πόση αλλά και για μαγειρική χρήση.
Ως προς την υπόλοιπη Δημοτική Ενότητα Καλλινδοίων, ήτοι Καλαμωτό, Πετροκέρασα, Σαρακήνα, Άγιο Χαράλαμπο, Μεσόκωμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν προκύπτει επιβάρυνση στην ποιότητα του νερού.
Μάλιστα, η σύγκριση των αποτελεσμάτων από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους μεταξύ, αφενός μεν, των Ζαγκλιβερίου και Αδάμ όπου οι τιμές είναι σταθερά υψηλές, αφετέρου δε των Καλαμωτού, Πετροκεράσων, Μεσόκωμου, Άγιου Χαράλαμπου και Σαρακήνας, όπου οι αντίστοιχες τιμές είναι σταθερά αρκετά χαμηλές (η ανώτερη τιμή που παρατηρήθηκε σε αυτές τις Κοινότητες την περίοδο 2020-2022 εντός δικτύου ήταν 23,6mg/l), αναδεικνύει το υπαρκτό πρόβλημα σε εμφάνιση νιτρικών σε Ζαγκλιβέρι και Αδάμ, το οποίο χρήζει πλέον άμεσης και οριστικής επίλυσης, καθώς αφορά το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας.
Τέλος, στα πλαίσια της ανωτέρω μου έρευνας, προέκυψε κάτι, το οποίο έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, καθώς σε αίτηση μου προς την Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να πληροφορηθώ για το σύνολο των αδειοδοτημένων υδρευτικών υποδομών σε Ζαγκλιβέρι και Αδάμ, έλαβα την απάντηση, ότι δεν έχουν περιέλθει στην ανωτέρω Υπηρεσία αιτήματα αδειοδότησης των έργων υδροληψίας των υδρευτικών δικτύων Ζαγκλιβερίου και Αδάμ από την Δ.Ε.Υ.Α.Λ…