Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/07/2024

Ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ: Να προηγηθεί ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους και μετά η συζήτηση για το νέο εκλογικό σύστημα
Σε ομόφωνη απόφαση και στη διαμόρφωση ενός κοινού κειμένου θέσεων για την αλλαγή του Καλλικράτη και το νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους κατέληξε το θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Οκτωβρίου στο Βόλο.
Πρώτα μεταρρύθμιση του κράτους και μετά αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι η κεντρική θέση της ΚΕΔΕ σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στην ανάγκη για μια ουσιαστική, λειτουργική μεταρρύθμιση που θα διορθώνει τις αστοχίες του παρελθόντος, εστίασε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο συνέδριο και ο Δήμαρχος Λαγκαδά με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι “Η επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να αφορά μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά ολόκληρο το διοικητικό σύστημα της χώρας μας, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία ενός επιτελικού κράτους και μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία μια νέα αρχιτεκτονική του διοικητικού συστήματος, με την επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, που θα συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και θα βασίζεται στις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας παροχής των υπηρεσιών στους πολίτες.

kede4
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αρνείται να αναλάβει νέες αρμοδιότητες, αλλά αρμοδιότητες χωρίς πόρους και προσωπικό, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, μόνο προβλήματα δημιουργούν. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η πολιτική συρρίκνωση των οικονομικών των Δήμων, γιατί δεν αντέχουν άλλες μειώσεις. Χωρίς επαρκείς πόρους οι Δήμοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις αρμοδιότητες που ήδη έχουν.
Η Κυβέρνηση προτάσσει το εκλογικό σύστημα ως το βασικό πρόβλημα των Δήμων, θέτοντάς το ως πρώτο θέμα συζήτησης στη διαδικασία του διαλόγου για την αναδιοργάνωση του Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι εξαιρετικά ελλιπής. Δεν μας έχει παρουσιαστεί το σύστημα με το οποίο θα εκλέγονται οι Δήμαρχοι. Στην κυβερνητική πρόταση προτείνεται αόριστα ο περιορισμός των «Δημαρχοκεντρικών» και «Περιφερειαρχοκεντρικών» χαρακτηριστικών του συστήματος, χωρίς όμως να μας ξεκαθαρίζουν ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος. Σε μια περίοδο που απαιτείται περισσότερο από ποτέ η πολιτική σταθερότητα και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση χωρίς επαρκή προηγούμενο διάλογο, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία αποτελεί μια καινούρια πρόκληση και για τους Δήμους. Έχουμε βέβαια καταφέρει μέχρι σήμερα να ανταποκριθούμε με επάρκεια. Με παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία, με συσσίτια για τους άπορους συνδημότες μας και με προγράμματα κοινωνικής εργασίας.

kede1
Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε και η επόμενη δεκαετία απαιτούν μια νέα ουσιαστική μεταρρύθμιση, η οποία δεν θα βασίζεται μόνο στις κοινωνικές πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης, αλλά θα υπερβαίνει όλες τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και θα συμπληρώνει τα κενά που η μέχρι σήμερα εμπειρία μάς έχει δείξει ότι υπάρχουν.
Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε και το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα, το μεγαλύτερο βάρος του οποίου έχει επωμιστεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Η διαχείριση του προσφυγικού και η λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων έχουν επηρεάσει ουσιαστικά την καθημερινή λειτουργία των Δήμων. Η έλλειψη κεντρικής στρατηγικής και συντονισμού είναι εμφανής στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το γεγονός ότι η άποψη της αυτοδιοίκησης ουδέποτε ζητήθηκε, οδήγησε σε σοβαρές αστοχίες. Μέχρι σήμερα συνεχίζει να μην υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, ενώ επίσης απουσιάζει ένας συγκεκριμένος εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.
Συμπερασματικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Δήμοι έχουν ήδη καταθέσει μέσω της ΚΕΔΕ συγκεκριμένες προτάσεις. Η προώθηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της χώρας όπου θα δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο με βάση της αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, η απόδοση των προβλεπόμενων πόρων στους Δήμους, η πρόβλεψη ειδικού κονδυλίου για έργα Δήμων στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η απελευθέρωση των προσλήψεων για το προσωπικό των κοινωνικών δομών και των ανταποδοτικών υπηρεσιών και η δημιουργία του νέου «ΘΗΣΕΑ», ενός νέου τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνο τους Δήμους για την ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών τους και την τόνωση της απασχόλησης, αποτελούν τις βασικές γραμμές των διεκδικήσεων της αυτοδιοίκησης”.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα