Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 13/06/2024

Παράσταση διαμαρτυρίας της Όσσας για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Λαγκαδά

Παρά τις αρχικές ενστάσεις της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά κ. Βασιλείας Λούρδα και απουσία του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, πραγματοποιήθηκε η Παράσταση Διαμαρτυρίας της Πρόεδρου και των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Όσσας στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά, την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου 2023, με αφορμή τις απαράδεκτα υπέρογκες χρεώσεις λογαριασμών της ΔΕΥΑ Λαγκαδά, που καλούνται να πληρώσουν οι συνδημότες μας, βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΛ του Δήμου Λαγκαδά.

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαγκαδά αποφάσισε να προχωρήσει σε υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγιά της, αυξήσεις που ξεκινούν από 300% και φτάνουν μέχρι τα 700%, με σκοπό να καλυφθούν παραλείψεις και κακοδιαχείρηση του παρελθόντος και με συνέπεια να υπάρχουν κάτοικοι που καλούνται να πληρώσουν τετραψήφιους ή ακόμη και πενταψήφιους (!) λογαριασμούς νερού, αδυνατώντας όπως είναι φυσικό να ανταποκριθούν.

Μετά τις σχετικές τοποθετήσεις ορισμένων δημοτικών συμβούλων που ζήτησαν το λόγο, ακολούθησε η τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ κ. Γεωργίου Ξενιτίδη, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης αύξησης των τιμολογίων και της είσπραξης των οφειλών, προκειμένου να μπορέσει η ΔΕΥΑΛ να ανταποκριθεί στο έργο της και στα ελλείμματα που παρέλαβε.

Παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος της Κοινότητας Όσσας κ. Σοφία Καραϊωάννου, δήλωσε ότι η παρουσία των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι απόφαση της Έκτακτης Συνέλευσης των Κατοίκων της Όσσας και της Γαλήνης, γίνεται με καλές διαθέσεις, προκειμένου να εκφραστούν οι αντιρρήσεις του κόσμου, αλλά και να ακουστούν θέσεις και απαντήσεις στα σημαντικά ερωτήματα που έχουν τεθεί, με σκοπό την εξεύρεση λύσης όσον αφορά το θέμα των υπέρογκων και παράλογων λογαριασμών χρέωσης του νερού.

Οι κάτοικοι της Όσσας, αλλά και γειτονικών χωριών, κατήγγειλαν ότι στα τιμολόγια που εκδόθηκαν από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2022 υπήρξαν υπέρογκες αυξήσεις, που κυμαίνονται από 300 έως 700%, λογαριασμοί από 300€ έως 1850€! Δήλωσαν ότι αυτό δεν είναι δίκαιο για τα νοικοκυριά τους, δεν αφορούν υπερκαταναλώσεις νερού και δεν είναι διατεθειμένοι να επιβαρυνθούν και να πληρώσουν αυτές τις απαράδεκτες και καταχρηστικές χρεώσεις.

Οι κάτοικοι δεν ευθύνονται για τις όποιες δυσλειτουργίες της ΔΕΥΑΛ και αισθάνονται παράφορα την αδικία να χρεωθούν στις πλάτες τους την όποια κατάσταση έχει δημιουργηθεί στην ΔΕΥΑΛ. Ζήτησαν να υπάρξει μία αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΛ, καταμερισμό των χρεώσεων ανά τετράμηνο και ζήτησαν από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρουν μια νέα απόφαση που να εξομαλύνει την άδικη αυτή αντιμετώπιση των πολιτών.

Δημιουργήθηκε ένα έντονο κλίμα στην αίθουσα, χωρίς κάποια ουσιαστική απάντηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ, ο οποίος και πάλι επέμεινε στην αναδιανομή των ποσών χρέωσης των λογαριασμών, αλλά όχι στη μείωση της τιμής των κυβικών. Ανέφερε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη οικονομοτεχνική μελέτη ώστε να γίνει αναπροσαρμογή της παρούσας τιμολογιακής πολιτικής, ενώ όσον αφορά τους υφιστάμενους λογαριασμούς κάλεσε τους κατοίκους να προβούν στην υποβολή αιτήσεων ώστε οι λογαριασμοί που εμφανίζουν υπέρογκες χρεώσεις να επανεξεταστούν.

Η απάντηση προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων οι οποίοι και πάλι εξέθεσαν την άποψη ότι αυτό ειπώθηκε και σε προηγούμενη σύσκεψη με δημότες της Κοινότητας Εξαλόφου, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια εξέλιξη, αλλά και ότι δεν λύνεται η ουσία του προβλήματος.

Δυστυχώς, το σώμα δεν έλαβε κάποια συγκεκριμένη απόφαση και το θέμα παραπέμθηκε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά, προκειμένου να επανασυζητηθεί…

Στο μεταξύ, το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά έκανε δεκτή την αίτηση που κατέθεσε δημότης από τις Πέντε Βρύσες της Τοπικής Κοινότητας Εξαλόφου, εκδίδοντας προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΥΑΛ να διακόψει την παροχή νερού στον αιτούντα, μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

Το θέμα συνεχίζει να παραμένει ανοιχτό για τους κατοίκους, οι οποίοι θίγονται παράφορα από την κατάσταση αυτή και οι οποίοι αναμένουν μια γενναία και ουσιαστική παρέμβαση και απόφαση της ΔΕΥΑΛ και του Δήμου.

Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται σωρεία προσφυγών από τους δημότες.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα