Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Δευτέρα 20/01/2025

Παρβοϊός Β19 (Ιός B19): Τι είναι Πώς Μεταδίδεται και Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Ο παρβοϊός Β19 επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το θάνατο ενός παιδιού στη Θεσσαλονίκη. Μάθετε τι είναι ο ιός, πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να προστατευτείτε.

Ο πρόσφατος θάνατος ενός 3χρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη από παρβοϊό Β19 έχει προκαλέσει ανησυχία στους γονείς. Αν και ο ιός Β19 είναι συνήθως ήπιος, μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ας δούμε αναλυτικά τι είναι ο παρβοϊός Β19, πώς μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

Τι είναι ο Παρβοϊός Β19;

Ο παρβοϊός Β19 (ή ιός Β19) είναι ένας κοινός ιός που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά. Συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως εξάνθημα και πυρετό, γνωστά και ως “πέμπτη νόσος” ή “ερυθρά λοιμώδης”. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως αναιμία ή προβλήματα στην καρδιά.

Πώς Μεταδίδεται ο Παρβοϊός Β19;

Ο ιός Β19 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το αναπνευστικό σύστημα μολυσμένων ατόμων (π.χ., βήχας, φτέρνισμα). Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες, ή από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο.

Συμπτώματα του Παρβοϊού Β19:

  • Παιδιά: Εξάνθημα στα μάγουλα (σαν “χαστουκισμένα” μάγουλα), πυρετός, πονοκέφαλος, καταρροή, ήπιος πόνος στις αρθρώσεις.
  • Ενήλικες: Πόνος στις αρθρώσεις (αρθραλγία), πρήξιμο στις αρθρώσεις (αρθρίτιδα), πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλος.

Ποιος Κινδυνεύει Περισσότερο;

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως άτομα με HIV/AIDS, καρκίνο ή μεταμοσχευμένα όργανα, καθώς και έγκυες γυναίκες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Πρόληψη και Θεραπεία:

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον παρβοϊό Β19.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη υποχωρεί από μόνη της.

Συνιστάται ανάπαυση, ενυδάτωση και αντιπυρετικά φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Για την πρόληψη της μετάδοσης, τηρείτε τα εξής:

  • Καλή υγιεινή των χεριών (συχνό πλύσιμο με σαπούνι και νερό).
  • Αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα.
  • Κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Ο θάνατος του παιδιού στη Θεσσαλονίκη μας υπενθυμίζει ότι ο παρβοϊός Β19, αν και συνήθως ήπιος, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τον ιό και να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας.

Ωστόσο είναι σημαντικά όταν υπάρχουν συμπτώματα να επισκέπτεστε γιατρό για να καθορίσει εάν απαιτείται πρόσθετη κλινική αντιμετώπιση γιατι κανένα αρθρο στο διαδίκτυο δεν αντικαθιστά τον γιατρό σας .

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση