Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 26/04/2024

Πρόβληματικος ο Δήμος Λαγκαδά με το φαγητό των ολοήμερων νηπιαγωγείων

Το πρόβλημα των ολοήμερων νηπιαγωγείων στο Δήμο Λαγκαδά με το φαγητό «Μόλις ο μικρός η μικρή σου αρχίσει να πηγαίνει σχολείο θα καταλάβεις πόσα κενά έχει αυτό το κράτος και ο Δήμος Λαγκαδά ».

Ναι είμαστε ένας από τους μοναδικούς δήμους που δεν μπήκε στο πρόγραμμα μαζί με τις καθαρίστριες να κάνει αιτήσεις για το πρόγραμμα για να στειλει το κράτος τραπεζοκόμους . 

Το ΦΕΚ αλλαξε το Μάιο αλλα κανένας του δεν το πήρε χαμπάρι με αποτέλεσμα τα νήπια να τρώνε κρύα φαγητά .

Πέρσι πήγαινε στο ίδιο νηπιαγωγείο μιας και ήταν προνήπιο οπότε οι αλλαγές δεν ήταν πολλές.

Έτσι και φέτος προκύπτει το θέμα του φαγητού, αφού μιας και είναι ολοήμερο τα παιδιά τρώνε στο σχολείο φαγητό από το σπίτι.

Το φαγητό μαγειρεύεται την προηγούμενη ημέρα (προφανώς) μπαίνει στο φαγητοδοχείο και μεταφέρεται στο σχολείο. Μέχρι εδώ καλά. Το γεγονός όμως ότι αυτό το φαγητό μπαίνει δηλαδή στο ψυγείο και ΔΕΝ ζεσταίνεται δεν είναι ότι καλυτέρο το κρύο φαγητό  ούτε εμεις το τρώμε .

Το φαγητό μένει σε θερμοκρασία δωματίου ώρες που δεν ξέρει κανένας που τα παιδιά τρώνε.

Τι γίνεται όλες αυτές τις ώρες;

Τι ώρα βγαίνουν από το ψυγείο ?

Τι λεει ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) που λένε ακριβώς τι πρέπει να γίνεται με το φαγητό των παιδιών στα ολοήμερα σχολεία σύμφωνα σε επικοινωνία που είχαμε .

Το πρόβλημα των ολοήμερων νηπιαγωγείων με το φαγητό και οι οδηγίες του ΕΦΕΤ.

1) Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, τα οποία προετοιμάζονται στο σπίτι και μεταφέρονται από τους μαθητές για τη σίτιση τους στα ολοήμερα σχολεία;

α) Η σωστή προετοιμασία στο σπίτι υγιεινών και ασφαλών γευμάτων ή πρόχειρου φαγητού (σάντουιτς).

β) Η τήρηση των ορθών πρακτικών μεταφοράς από το σπίτι στο σχολείο (π.χ. διατήρηση ψυκτικής αλυσίδας για τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα).

γ) Η ορθή διατήρηση των γευμάτων στο σχολείο μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης και η ορθή προετοιμασία τους αμέσως πριν την κατανάλωσή τους από τους μαθητές.

3) Πως μεταφέρουμε σωστά ένα γεύμα από το σπίτι στο σχολείο;

α) Τα μαγειρεμένα γεύματα αλλά και τα πρόχειρα γεύματα με ψωμί, αλλαντικά, τυριά, κ.ά. (σάντουιτς) πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλες για τρόφιμα συσκευασίες που να μπορούν να κλείνουν καλά, ιδανικά εντός ισοθερμικών περιεκτών με χρήση παγοκύστεων (φορητό ψυγείο), ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατό καλύτερα η ψυκτική αλυσίδα των τροφίμων και κυρίως των τροφίμων που αλλοιώνονται εύκολα (θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των 5ο C).

Σε περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ζεστού γεύματος σε θερμοκρασία άνω των 60ο C (thermo-box), θα πρέπει να υπάρχει ίδια δυνατότητα διατήρησης του γεύματος και στο σχολείο μέχρι να καταναλωθεί.

4) Πως διατηρούμε σωστά ένα γεύμα στο ολοήμερο σχολείο μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης και πως το προετοιμάζουμε για κατανάλωση;

α) Τα μαγειρεμένα γεύματα και ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν ευπαθή και ευαλλοίωτα συστατικά, πρέπει να τοποθετούνται άμεσα σε ψυγείο μετά την μεταφορά τους στο σχολείο και να διατηρούνται σε θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των 5 βαθμών C μέχρι την ώρα που θα καταναλωθούν.

Τα ψυγεία πρέπει να διαθέτουν μόνιμα θερμόμετρα, για την τακτική παρακολούθηση διατήρησης της ψυκτικής αλυσίδας ή εναλλακτικά η διαδικασία αυτή να πραγματοποιείται με τη χρήση φορητών θερμομέτρων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (π.χ. το πρωί και πριν την διάθεση των γευμάτων) ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα γεύματα των μαθητών διατηρήθηκαν στις κατάλληλες συνθήκες.

Εξαίρεση αποτελεί η διατήρηση γευμάτων σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60ο C, εφόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα με κατάλληλο εξοπλισμό (μπεν μαρί), αν αυτά έχουν μεταφερθεί στη θερμοκρασία αυτή όπως προαναφέρθηκε.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Δεν διατηρούμε ποτέ τα τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ούτε το χειμώνα ούτε το καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες από περίπου 7 έως 60ο C επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών που ενδέχεται να έχουν επιβιώσει του μαγειρέματος ή έχουν επιμολύνει το τρόφιμο. Οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος που είναι συνήθεις στην Ελλάδα είναι συχνά κοντά στις ιδανικές για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

β) Τα γεύματα αναθερμαίνονται σε κατάλληλους φούρνους πριν την κατανάλωσή τους με τέτοιο τρόπο ώστε η θερμοκρασία σε όλα τα σημεία του τροφίμου να είναι ανώτερη των 70ο C. Το τρόφιμο πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αναθέρμανση.

Αν αυτές είναι οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα ολοήμερα σχολεία, τότε πως γίνεται να ακολουθείται η ακριβώς αντίθετη μέθοδος; Πως γίνεται σε κάποια σχολεία να αφήνονται τα φαγητά των παιδιών χωρίς συντήρηση; Ακόμη και αν σε3 κάποια μπαίνουν στο ψυγείο, πως γίνεται να φάει το παιδί ένα παγωμένο φαγητό;

Θα μου πείτε ίσως γι αυτό να αποφεύγεται η χρήση ψυγείου, για να είναι πιο ευχάριστο το μεσημεριανό σε θερμοκρασία δωματίου και όχι παγωμένο. Όμως τι ρίσκο παίρνουμε αν δεν συντηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό για 6 ολόκληρες ώρες;

Έκανα την έρευνα μου και φυσικά πήρα τις συμβουλές χημικού.

Υπάρχει περίπτωση να αρρωστήσει το παιδί από φαγητό που έχει μείνει εκτός ψυγείου για τόσες ώρες;

Οι πιο συχνές τροφικές δηλητηριάσεις προκύπτουν από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν μεγάλο αριθμό επιβλαβών βακτηρίων. Η πιθανότητα να αυξηθούν οι μικροοργανισμοί στο φαγητό του παιδιού που πακετάρατε το πρωί , μέσα σε 4-5 ώρες είναι μικρές. Αλλά όχι απίθανο να συμβεί.

Το παραπάνω ισχύει με την προϋπόθεση να συσκευάζεται το φαγητό σωστά στο φαγητοδοχείο – να βρίσκεται σε ισοθερμική τσαντούλα και να υπάρχει μια μικρή λεπτή παγοκύστη.

Αυτό με καθησύχασε κάπως όμως όχι εντελώς.

Δεδομένου ότι οι «επικίνδυνες θερμοκρασίες» για ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών είναι από 7 έως 60 βαθμούς C, τότε μάλλον θα πρέπει να αρχίσω να ψάχνω για θερμός φαγητού, προκειμένου να διατηρείται το φαγητό ζεστό και πάνω από τους 60 βαθμούς.

Όπως και να έχει να θυμάστε:

– Μη δίνετε ευπαθή και ευαλλοίωτα φαγητά στα παιδιά, όπως αυγό και κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο.

– Αν επιλέξετε θερμός να θυμάστε ότι το φαγητό θα παραμείνει ζεστό ή κρύο μόνο εάν το φαγητό είναι υγρό (στεγνό φαγητό όπως πχ ρύζι ή πατάτες δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ζεστά)

– Διαβάστε καλά τις οδηγίες χρήσης του θερμός. Μόνο η σωστή χρήση του θα εξασφαλίσει την καλή συντήρηση του φαγητού.

– Μη δίνετε ποτέ στα παιδιά φαγητό 2 ημερών. Εκεί το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η λύση στο πρόβλημα του φαγητού των ολοήμερων νηπιαγωγείων είναι η παρουσία τραπεζοκόμου, ο οποίος αναλαμβάνει την συντήρηση και το ζέσταμα των φαγητών των παιδιών. Κάποτε είχε και στο δικό μας σχολείο. Όχι πια.

Άλλο ένα πρόβλημα όπου καλούμαστε εμείς οι γονείς να δώσουμε λύση.

Αν θέλουν να κόψουν το έξοδο του τραπεζοκόμου, του ψυγείου, του φούρνου, τότε θα έπρεπε πραγματικά να δίνουν σαφείς οδηγίες για την αποθήκευση και την συντήρηση του φαγητού. Τουλάχιστον στο δικό μας σχολείο δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, μάλιστα δόθηκαν λανθασμένες οδηγίες γι’ αυτό το θέμα. Μέχρι να βρεθεί λύση…

Ενημερώστε όσο περισσότερους γονείς μπορείτε για την ασφαλή συντήρηση του φαγητού των παιδιών μας στα ολοήμερα σχολεία.

 

ΠΗΓΕΣ Εmama – ΕΦΕΤ – CHEMICAL

 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα