Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Δευτέρα 18/03/2024

Reuters – Η αστυνομία πυροβολεί με δακρυγόνα τους Έλληνες

Reuters,αστυνομία,πυροβολεί,δακρυγόνα,Έλληνες,Συλλαλητήριο,

Reuters – Η αστυνομία πυροβολεί με δακρυγόνα τους Έλληνες γραφει ενα απο τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά στον κόσμο .

Reuters: …Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων το Συλλαλητήριο της Αθήνας ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών…
…Locals said the Athens rally was the largest in decades, easily outdoing rallies against austerity in previous years….

Η αστυνομία πυροβολεί δακρυγόνα καθώς οι Έλληνες συσπειρώνονται για το όνομα της Μακεδονίας

ΑΘΗΝΑ (Reuters) – Η αστυνομία εξαπέλυσε δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο την Κυριακή, καθώς δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συσπειρώθηκαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για μια συμφωνία ονόματος με τη Μακεδονία  .

Η κεντρική Αθήνα μετατράπηκε σε μια θάλασσα ανθρώπων που κρατούσαν μπλε και άσπρα ελληνικές σημαίες, καθώς χιλιάδες έρχονταν από όλη τη χώρα για να συσπειρωθούν εναντίον της συμφωνίας για την ονομασία της πρώην γιουγκοσλαβικής πολιτείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι το όνομα Μακεδονία συνεπάγεται μια εδαφική απαίτηση για τη βόρεια περιοχή της χώρας της με αυτό το όνομα.

Το ζήτημα προκαλεί έντονα συναισθήματα στους Έλληνες που θεωρούν ότι η Μακεδονία, το αρχαίο βασίλειο που κυβερνάται από τον Μέγα Αλέξανδρο, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πατρίδας και της κληρονομιάς τους.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε από τις δύο κυβερνήσεις, αποκλείει την επιθυμία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

“Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία, να δώσουμε μακριά τη Μακεδονία μας, την ιστορία μας”, δήλωσε η συνταξιούχος Αμαλία Σαβράμη, 67 ετών, καθώς κατείχε μεγάλη ελληνική σημαία στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας.

Η Μακεδονία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, αποφεύγοντας τη βία που συνόδευε μεγάλο μέρος της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επιδίωξε να επιταχύνει την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να εργαστεί για την επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα για την ονομασία των δεκαετιών.

Η Ελλάδα συμφώνησε ότι μέχρι να επιλυθεί η διαφωνία ονόματος, ο βόρειος γείτονάς της, με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμύρια, θα μπορούσε να αναφερθεί διεθνώς ως “ΠΓΔΜ” – Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό είναι το όνομα με το οποίο έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη το 1993.

Η επίλυση του προβλήματος θα χαιρετιστεί ως επιτυχία από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του αριστερού-δεξιού συνασπισμού ήρθε στην εξουσία το 2015. Κέρδισε μια εμπιστοσύνη κίνηση αυτό το μήνα μετά την αποχώρηση του κατώτερου εταίρου στον συνασπισμό του.

Η συμφωνία με τα Σκόπια είχε τεταμένες σχέσεις με το δεξί Κόμμα Ανεξάρτητων Ελλήνων, σύμμαχο του συνασπισμού, που αντιτάχθηκε στη χρήση της Μακεδονίας με οποιοδήποτε συμφωνημένο όνομα

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα