Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 23/05/2024

Σύσκεψη στα Λαγκαδίκια με τη συμμετοχή κατοίκων

Σύσκεψη στα Λαγκαδίκια με τη συμμετοχή κατοίκων

Σύσκεψη στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Λαγκαδικίων με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων, συγκάλεσαν ο Πρόεδρος Γιάννης Πετρίδης και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, με αφορμή φήμες σύμφωνα με τις οποίες το πρώην στρατόπεδο Λαγκαδικίων προτείνεται σε συσκέψεις από την κυβέρνηση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Στη σύσκεψη παρέστη ο Δήμαρχος Λαγκαδά ο οποίος και εξέφρασε για άλλη μια φορά την πάγια θέση του Δήμου ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να δεχτεί κάτι τέτοιο στα όριά του. Όπως ενημέρωσε, ο Δήμος μας έχει ζητήσει από την πολιτεία την αναλογική κατανομή των μεταναστών σε όλους τους Δήμους της Ελλάδος σε χώρους που θα προκύψουν μετά από διαβούλευση και συνεννόηση με τον κάθε Δήμο.
“Όπως έχει τονιστεί και κατά τη διάρκεια σχετικών ενημερώσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Λαγκαδά δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί μονομερείς και αιφνιδιαστικές ενέργειες.
Η περιοχή μας έχει επιβαρυνθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια τόσο με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος όσο και με την αποδυνάμωση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της.
Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται φήμες για χώρους που βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε οικισμούς ή ακόμη και μέσα σε αυτούς.
Με την προϋπόθεση να ερωτηθούμε προηγουμένως από την κυβέρνηση και εφόσον κληθεί ο Δήμος μας να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί σε σχέση με άλλους Δήμους της χώρας, θα υποδείξουμε χώρους προσωρινής διαμονής μακριά από οικισμούς για περιορισμένο αριθμό προσφύγων και για συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα και σίγουρα αυτός ο χώρος δεν θα είναι στα Λαγκαδίκια”.
Ο κ. Καραγιάννης τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Λαγκαδά δεν γνώριζε και δεν κλήθηκε ποτέ να συμμετάσχει σε καμία σύσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει τις απόψεις του για την ύπαρξη ή μη χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή ευθύνης του.
“Ο Δήμος μας παρόλο το σεβασμό και την ευαισθησία που δείχνει στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτεί τη δημιουργία καταυλισμού προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών ή κέντρου μετεγκατάστασής τους στα όρια του Δήμου”.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το Τοπικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι εξέθεσαν σοβαρά επιχειρήματα που καθιστούν το πρώην στρατόπεδο στα Λαγκαδίκια, λανθασμένη επιλογή για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Όπως επισημάνθηκε, ο χώρος του στρατοπέδου βρίσκεται δίπλα στα σπίτια των Λαγκαδικίων και κοντά στα σχολεία.
Παράλληλα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με την υδροδότηση των Λαγκαδικίων, πρόβλημα που είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί με την εγκατάσταση ενός επιπλέον μεγάλου αριθμού ανθρώπων στην περιοχή.
Το Κέντρο Υγείας της περιοχής υπολειτουργεί σήμερα, καθώς οι δομές και οι υπηρεσίες του έχουν συρρικνωθεί. Επίσης τέθηκε και το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης αστυνόμευσης, γεγονός που ενισχύει την ανασφάλεια των κατοίκων.
Με το τέλος της σύσκεψης, αποφασίστηκε η εξουσιοδότηση του Δημάρχου:
• Να αρνηθεί τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Λαγκαδικίων.
• Να ζητήσει την αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλους τους Δήμους της Ελλάδος και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
• Να υποδείξει άλλους κατάλληλους χώρους στον Δήμο Λαγκαδά και όχι στα Λαγκαδίκια, εφόσον τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις, για έναν μικρό αριθμό μεταναστών και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
• Εφόσον υπάρξει κάποιο νέο δεδομένο από την κυβέρνηση για την εγκατάσταση χώρου υποδοχής στα Λαγκαδίκια, να υπάρξει άμεση ενημέρωση σε έκτακτη λαϊκή συνέλευση στα Λαγκαδίκια που θα συγκαλέσει το Τοπικό Συμβούλιο.

Στη συνέλευση συμμετείχαν οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδικίων, ο Πρόεδρος Γιάννης Πετρίδης και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Λαγκαδικίων Ευθύμιος Αποστολίδης και Κωνσταντίνος Αλμπάνης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Αστέριος Κομμάτας, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για τη Δ.Ε. Κορώνειας Μιχάλης Τζανής, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Καλινδοίων – Κορώνειας Γιώργος Κεμαλμάς και ο Πρόεδρος Τ.Κ. Γερακαρούς Πρόδρομος Ροντίρης.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Εργασίες κοπής πρασίνου της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών-περιοχή ΑΡΤΟΖΑ- Δερβένι

Εργασίες κοπής πρασίνου και οριζόντιας σήμανσης στο τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Σερρών- περιοχή ΑΡΤΟΖΑ- Δερβένι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Εργασίες κοπής πρασίνου και