Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Πέμπτη 28/09/2023

Συμμετοχή του Δήμου Λαγκαδά στο 1ο Φεστιβάλ στο Χατζηδήμοβο της Βουλγαρίας

Το Σάββατο 27 Μάϊου 2023, θα πραγματοποιηθεί το 1ο φεστιβάλ «Χτίζοντας Γέφυρες Διασυνοριακού Πολιτισμού /Together we build bridges of cross border culture», στα πλαίσια του έργου “RENOVATION”, στο Χατζηδήμοβο, της Βουλγαρίας. Το έργο «RENOVATION” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG “ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020”.

Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση της πολιτιστικής υποδομής στο Δήμο Λαγκαδά, στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο στην κοινότητα Σοχού, στην Ελλάδα και στο Δήμο Hadzhidimovo στο Πολιτιστικό Κέντρο Κοινότητας Yane Sandanski-1928, στη Βουλγαρία ώστε να αξιοποιηθούν για τη διατήρηση, προστασία, προβολή και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κοινή διασυνοριακή περιοχή.

Τα πολιτιστικά κέντρα αποτελούν την «καρδιά» των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στις μικρές πόλεις της διασυνοριακής περιοχής, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή του τόπου.

Την οργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η ομάδα έργου του επικεφαλής εταίρου, Πολιτιστικό Κέντρο “Yane Sandanski -1928” του Δήμου Χατζηδήμοβο της Βουλγαρίας. Ο Δήμος Λαγκαδά συμμετέχει στην εκδήλωση με την αποστολή τριών μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά και συγκεκριμένα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Αυγής” Θεσσαλονίκης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασσήρου και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Λαγκαδά η “ΜΥΓΔΟΝΙΑ”.

Τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα θα παρουσιάσουν χορούς του Πόντου, της Μακεδονίας και της Θράκης, αντίστοιχα. Επιπλέον, ο Δήμος Λαγκαδά ανέλαβε την παραγωγή της μουσικής συναυλίας με τίτλο «Από τη Μαύρη Θάλασσα στην Οικουμένη – Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Κώστα Βάρναλη», ειδικά για το έργο, η οποία θα παρουσιασθεί σε πρώτη εκτέλεση στην τελική λήξης. Ο Κώστας Βάρναλης αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, μιας και γεννήθηκε (1884) και μεγάλωσε στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας το σημερινό Μπουργκάς, όπου κατοικούσαν πολλοί Έλληνες. Φοίτησε σε Ελληνικό Σχολείο και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Φιλιππούπολη και στη συνέχεια στην Αθήνα,

από πήρε το πτυχίο του ως φιλόλογος (1908).

Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος. Ως ποιητής, συγγραφέας, κριτικός, μεταφραστής και εν γένει διανοούμενος, ο Κώστας Βάρναλης μας κληροδότησε σημαντικά έργα, διαχρονικής αξίας.

Τον Δήμο Λαγκαδά θα εκπροσωπήσει στην εκδήλωση αποστολή, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Δημοτικών Ενοτήτων, Εμμανουήλ Πατλιάκα

Να σημειωθεί ότι το 2ο Φεστιβάλ «Χτίζοντας Γέφυρες Διασυνοριακού Πολιτισμού», στο πλαίσιο του έργου “RENOVATION”, θα υλοποιηθεί στο Δ.Δ. Σοχού του Δήμου Λαγκαδά, στις 24 Ιουνίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σύντομα.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ο γνωστός επιχειρηματίας Χρήστος Παπασωτηρίου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη “Αλληλεγγύη“, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα είναι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο γνωστός επιχειρηματίας Χρήστος Παπασωτηρίου.

Μαρία Κουλτουκή για ένα Αειφόρο Λαγκαδά εκμεταλλευόμενοι τις Ανανεώσιμες Πηγές και τα Φωτοβολταϊκά

Μαρία Κουλτουκή για έναν Αειφόρο Λαγκαδά εκμεταλλευόμενοι τις Ανανεώσιμες Πηγές και τα Φωτοβολταϊκά Αγαπητοί συμπολίτες του Δήμου Λαγκαδά είμαι πτυχιούχος της Νομικής σχολής του ΑΠΘ

Κατερίνα Καραποστόλου Σκέψεις και προτάσεις για την εκπαιδευτική πολιτική του Δήμου Λαγκαδά

Κατερίνα Καραποστόλου : Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες Η περίοδος που διανύουμε– με χρονικό ορόσημο τις δημοτικές εκλογές της  8ης Οκτωβρίου 2023 – αποτελεί μια περίοδο σημαντικών