Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 10/12/2024

Τα 10 ΌΧΙ του Μπάμπη Κυργιάννη για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στο Ζαγκλιβέρι

Η αντίθεση του αντιδημάρχου Λαγκαδά, Μπάμπη Κυργιάννη, στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Ζαγκλιβέρι εκφράζεται με δέκα σαφή και τεκμηριωμένα “ΟΧΙ”. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι λόγοι που συνθέτουν την άρνηση του αντιδημάρχου και τα κύρια επιχειρήματα της περιοχής.

1. Ανάπτυξη και Φυλακή: Ένα ΌΧΙ στην Παρερμηνεία της Προόδου
Το πρώτο ΌΧΙ επικεντρώνεται στην αντίθεση της έννοιας της φυλακής με την πραγματική ανάπτυξη. Ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι η παρουσία μίας φυλακής δεν μπορεί να θεωρηθεί μέτρο προόδου, υποβαθμίζοντας τις προοπτικές μιας περιοχής που αναζητά βιώσιμη ανάπτυξη.

2. Η Κοντινή Απόσταση από Οικισμούς: Κίνδυνος για τους Κατοίκους
Η τοποθέτηση του κέντρου εντός οικισμού δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια των κατοίκων. Η παρουσία μιας δομής κράτησης τόσο κοντά στις κατοικημένες περιοχές αποτελεί “πραγματική βόμβα” για τους ντόπιους, προσθέτοντας ρίσκα και αβεβαιότητα στην καθημερινότητά τους.

3. Απουσία Ενημέρωσης της Τοπικής Κοινωνίας
Ο Κυργιάννης τονίζει ότι ο Δήμος Λαγκαδά και η Κοινότητα Ζαγκλιβερίου δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση για τον σχεδιασμό του κέντρου κράτησης, παραβλέποντας τη θεσμική διαδικασία και αποδυναμώνοντας τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό της περιοχής της.

4. Αγνόηση των Αποφάσεων Τοπικών Συμβουλίων
Ο αντιδήμαρχος καταγγέλλει την αγνόηση ομόφωνων αποφάσεων τόσο του Τοπικού όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες τοποθετούνται κατά της δημιουργίας του κέντρου κράτησης. Η αγνόηση αυτών των αποφάσεων υποδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

5. Δομή 1.500 Ατόμων σε Περιοχή με Μικρό Πληθυσμό
Η εγκατάσταση μιας δομής 1.500 παράτυπων μεταναστών σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει πληθυσμιακή μείωση δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ο αριθμός των μεταναστών που θα φιλοξενηθεί υπερβαίνει τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων, γεγονός που αποθαρρύνει οικογένειες και νέους να εγκατασταθούν στο Ζαγκλιβέρι.

6. Το Ζαγκλιβέρι Δεν Είναι “Χώρος Απόθεσης”
Ο Κυργιάννης υπογραμμίζει την κόπωση του Δήμου Λαγκαδά, ο οποίος έχει καταστεί “χώρος απόθεσης” για σκουπίδια και δομές μεταναστών, καθώς περιοχές αλλού απορρίπτουν τέτοιες εγκαταστάσεις. Το Ζαγκλιβέρι αρνείται να γίνει αποδέκτης τέτοιου είδους επιβαρύνσεων.

7. Καταστροφή του Κρατικού Ακινήτου για να Φτιαχτεί Φυλακή
Ο αντιδήμαρχος αναφέρει πως το κρατικό ακίνητο, ένα σημείο με δυνατότητες ανάπτυξης, έχει εγκαταλειφθεί για 25 χρόνια χωρίς καμία πρόταση αξιοποίησης, και ξαφνικά προτείνεται ως χώρος φυλακής. Αυτός ο σχεδιασμός καταστρέφει τις όποιες πιθανότητες πραγματικής αξιοποίησης του χώρου.

8. Διαίρεση της Τοπικής Κοινωνίας
Η δημιουργία του κέντρου διχάζει την τοπική κοινωνία και προκαλεί αγανάκτηση σε πολλούς. Οι πολίτες παραμένουν χωρίς επαρκή πληροφόρηση, ενώ η εγκατάσταση της δομής απειλεί την κοινωνική συνοχή και τη συνεργασία των κατοίκων.

9. Έλλειψη Πραγματικών Υποδομών Ανάπτυξης
Η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιορίζεται σε μία φυλακή, αλλά απαιτεί υποδομές και έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Η τοπική κοινωνία έχει μείνει χωρίς επαρκείς υποδομές, οι οποίες χάθηκαν στο δρόμο όταν ήταν αναγκαίες, καταλήγοντας να υφίσταται ένα κέντρο κράτησης αντί για έργα ανάπτυξης.

10. Οικονομικά Κίνητρα Μεγάλων Ιδιωτικών Εταιρειών
Ο Κυργιάννης επισημαίνει ότι το οικονομικό κίνητρο από την παρουσία των προγραμμάτων φιλοξενίας μεταναστών καταλήγει στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Η τοπική κοινωνία δεν απολαμβάνει τα οφέλη, καθώς οι συμβάσεις συντήρησης και καθαριότητας ωφελούν μόνο τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Ο αντιδήμαρχος καταλήγει: “ΟΧΙ μέχρι τέλους”, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα και την ανένδοτη στάση της τοπικής κοινωνίας. Το μήνυμα αυτό προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη να ακουστεί η φωνή των πολιτών, σε μια εποχή που η τοπική ανάπτυξη χρειάζεται την αφοσίωση και τη συνεργασία των ίδιων των κατοίκων.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση