Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Κυριακή 23/06/2024

Ταχματζίδης : Η δημοτική Αρχή δεν πρέπει να εργάζεται με προοπτική τις εκλογές

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του δήμου Λαγκαδά, η οποία διαθέτει επιπλέον μέσα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του δήμου Ιωάννης Ταχματζίδης μιλώντας στην Politic.

Συνέντευξη: Βαλάντου Γιαννακούδη

Κάμερα/μοντάζ: Βασίλης Δημόκας

Ειδικότερα, ο κ. Ταχματζίδης που ηγείται της δημοτικής αρχής του τόπου ανέφερε πως «είμαστε σε ετοιμότητα με τα μέσα που διαθέτουμε. Πολύ συχνά κάνουμε συντονιστικές συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Με έμφαση υπενθύμισε πως πέρα από τις ευθύνες του δήμου για το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας, εξέχοντα ρόλο κατέχει και η ατομική ευθύνη διευκρινίζοντας πως ο κάθε δημότης οφείλει να δείξει υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά της ιδιοκτησίες του και να μην υιοθετεί στάση αδιαφορίας.

Παράλληλα, για τη δυναμική του δήμου Λαγκαδά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο δήμαρχος ανέφερε πως «ο στόλος του δήμου εμπλουτίστηκε με πολλά καινούργια μηχανήματα, και επομένως είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτό φάνηκε και κατά τη χειμερινή περίοδο με τους αποχιονισμούς, καθώς παρά το γεγονός ότι είμαστε ένας ημιορεινός δήμος, ανταποκριθήκαμε σε ικανοποιητικό βαθμό».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

«Ξέροντας το πολιτικό κόστος, πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τα σχολεία»
Για το σοβαρό ζήτημα της σχολικής στέγης που έχει προκύψει με το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά μίλησε αναλυτικά ο δήμαρχος εξηγώντας πως πραγματοποιήθηκε μια εκτενής μελέτη αναφορικά με την καταλληλότητα των κτιρίων, η οποία τα έκρινε ακατάλληλα.

Σημειώνεται πως η έναρξη της σχολικής χρονιάς του τρέχοντος έτους βρήκε μαθητές να παρακολουθούν μαθήματα μέσα σε κίμπο (κοντέινερς), όσο και στο συστεγαζόμενο σχολείο του 3ου Γυμνάσιου Λαγκαδά (Κολχικό).

«Ξέροντας το πολιτικό κόστος, πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τα σχολεία και στη συνέχεια να γίνει ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κίμπο», υπογραμμίζει ο κ. Ταχματζίδης.

Το θετικό νέο της υπόθεσης, όπως μας αποκάλυψε ο δήμαρχος, είναι πως το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά το οποίο είχε σχεδιαστεί πριν χρόνια να γίνει, πλέον υπάρχει η διαβεβαίωση πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα βρεθεί ο ανάδοχος προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες του 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά.

Ωστόσο, οι λυόμενες αίθουσες φαίνεται πως θα έχουν θέση και την επόμενη σχολική χρονιά, ξεκαθάρισε ο δήμαρχος.

«Δεν μπορώ να λέω παραμύθια. Είναι κάποια πράγματα που δε γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι χρονοβόρες διαδικασίες. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα απαιτήσει χρόνο», ανέφερε σχετικά με την ανέγερση του 2ου Γυμνασίου και την παραμονή των κίμπο στις ζωές των μαθητών.

«Η δική μου φιλοσοφία είναι πως η δημοτική αρχή δεν πρεπει να εργάζεται με προοπτική της εκλογες, αλλά τις επόμενες γενιές. Με άλλα λόγια, θα βάζει τις βάσεις που θα εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής στις γενιές που έρχονται», δηλώνει εμφατικά ο δήμαρχος.

Τεχνικό πρόγραμμα δήμου Λαγκαδά
Νέα μεγαλεπήβολα έργα, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της περιοχής, σχεδιάζονται στο δήμο Λαγκαδά. «Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υποβάλλαμε προτάσεις ύψους 32 εκατ. ευρώ, ενώ το πλαφόν για τη δυναμική του δικούς μας δήμου είναι 18 εκατ. Παρόλα αυτα προσπαθουμε τα υπόλοιπα να τα εντάξουμε σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ ή και απευθείας από τα υπουργεία», διευκρινίζει ο δήμαρχος.

Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο – «Ένα στολίδι για το δήμο Λαγκαδά»

Για το εμβληματικό πνευματικό κέντρο της περιοχής μίλησε αναλυτικά ο δήμαρχος χαρακτηρίζοντας το ως στολίδι για το δήμο. «Ήδη έχουμε πάρει την πρώτη έγκριση που αφορά το Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο. Ένα έργο εμβληματικό για το δήμο Λαγκαδά και ιδιαίτερα για την πόλη Λαγκαδά. Μας έχουνε χορηγήσει 600.000 ευρώ για τις μελέτες που χρειάζεται να γίνουν σχετικά με την αποκατάσταση του κτιρίου και τον περιβάλλοντα χώρο. Στη συνέχεια, θα απαιτηθούν 8 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι επίσης εξασφαλισμένα από πλευράς υπουργείου».

«Οι αντιδράσεις των δημοτών για τις συνεχείς διακοπές νερού είναι δικαιολογημένες»

«Στο κομμάτι της ύδρευσης, έχουμε υποβάλλει επίσης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Λαγκαδά, γιατί η πόλη του Λαγκαδά έχει ένα απαρχαιωμένο δίκτυο. Οι βλάβες είναι καθημερινές και πολλές. Η γκρίνια των δημοτών για τις συνεχείς διακοπές νερού προκειμένου να διορθωθούν οι βλάβες είναι δικαιολογημένη. Εμείς, αυτό που μπορούμε και κάνουμε την παρούσα χρονική στιγμή είναι να παρεμβαίνουμε σε όποια βλάβη εμφανίζεται άμεσα προκειμένου να μην έχουμε μεγάλης διάρκειας διακοπές», αναφέρει ο δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που δε θα υλοποιηθεί άμεσα.

«Τα διόδια κακώς γίνανε»

Στο ζήτημα των πλευρικών διοδίων στο δήμο Λαγκαδά αναφέρθηκε ο δήμαρχος επαναλαμβάνοντας την εναντίωση του ως προς τη δημιουργία τους. «Εγώ έκανα επανειλημμένες παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία των διοδίων. Δυστυχώς, δε βρήκαμε ευήκοα ώτα. Τα διόδια κακώς γίνανε. Η δημιουργία των διοδίων σαφώς επιβάρυνε την οικονομική κατάσταση όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή και σίγουρα 7 χιλιόμετρα από την πόλη δεν κάνεις διόδια. Είναι ανήκουστο αυτό που γίνεται! Παράλληλα, δημιουργούνται και προβλήματα κυκλοφορικής συμφόρησης σε παράπλευρους δρόμους, για όσους δεν επιθυμούν να περάσουν από τα διόδια.»

«Τα Λουτρά είναι το σημείο αναφοράς για το δήμο»
Εξελίξεις φαίνεται πως θα υπάρξουν γύρω από το ζήτημα των Ιαματικών Λουτρών στο Λαγκαδά καθώς όπως λέει στο politic.gr ο δήμαρχος «τα Λουτρά Λαγκαδά φυτοζωούν εδώ και χρόνια και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να συσσωρεύουν διαρκώς χρέη.

«Ο δήμος, ή το Δημόσιο δε μπορεί δυστυχώς να διοικήσει μια τέτοια επιχείρηση και δε μπορεί να επενδύσει. Εμείς, ως δήμος Λαγκαδά, δε μπορούμε να επενδύσουμε, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα»

Ακολούθως κατονόμασε πως η λύση είναι να αναζητηθούν ιδιωτικά κεφάλαια και πως προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται πλέον, σημειώνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο άμεσα απ’ όπου και θα παρθεί η τελική απόφαση.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε άλλα σημεία αναφοράς τα οποία να εγγυώνται την οικονομική ανάπτυξη όσο τα Λουτρά Λαγκαδά», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Δεκαέξι ορεινά χωριά ζητούν την αυτονόμησή τους από το δήμο Λαγκαδά
Κάτοικοι από τη δημοτική κοινότητα Αρέθουσας και Σοχού και δύο από τον πρώην δήμου Βερτίσκου, διεκδικούν την απόσχισή τους από το δήμο Λαγκαδά καθώς υπάρχουν μεγάλα ζητήματα στα οποία ο δήμος αδυνατεί να συνδράμει. Στο αίτημά τους αυτό, ο δήμαρχος τους στηρίζει και αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

«Δυστυχώς, ο δήμος Λαγκαδά προήλθε από τη συνένωση 7 δημοτικών ενοτήτων. Είναι ένας τεράστιος δήμος σε έκταση. O τέταρτος μεγαλύτερος στην Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι ο δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο βαθμό που θα έπρεπε σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του προς τους δημότες».

«Εγώ τάχθηκα υπέρ της δημιουργίας δήμου, έκανα παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει διάθεσης αλλαγής στο σύστημα»

«Δύο θητείες είναι ένας καλός χρόνος»

Ο κ. Ταχματζίδης θα διεκδικήσει ακόμη μία-τελευταία φορά- τον δημαρχικό θώκο προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν επί των ημερών του.

«Νομίζω ότι δύο θητείες είναι ένας καλός χρόνος, για να μπορέσει να αφήσει κανείς το αποτύπωμά του» σχολιάζει. Κλείνοντας, εξηγεί πως οι συνθήκες της παρούσας θητείας με την πανδημία δεν ήταν και οι πιο ευοίωνες, καθυστερώντας τη διοίκηση από το να πράξει στο σωστό χρόνο όσα ήθελε.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

gataki perivolaki lagadas

Περιβολάκι Δήμου Λαγκαδά: Η κακοποίηση ζώου συγκλονίζει την τοπική κοινωνία

Λαγκαδάς, Θεσσαλονίκη – Ένα σοκαριστικό περιστατικό κακοποίησης ζώου συγκλονίζει την τοπική κοινωνία του Λαγκαδά. Ένα γατάκι βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στο Περιβολάκι του Δήμου Λαγκαδά