Από το 1975 μέχρι και τώρα και αύριο, ασχολήθηκα και θα ασχοληθώ με τις δημοτικές υποθέσεις, από διάφορες θέσεις, άμεσα ή και σαν απλός αλλά συνειδητοποιημένος πολίτης.
Γράφει ο Τάκης Μπιτσίμης Πρώην Δήμαρχος Λαγκαδά
Επειδή αυτή την περίοδο συγκροτούνται οι συνδυασμοί, που θα διεκδικήσουν τις εκλογές, ας πω δυο λόγια, από την εμπειρία 50 σχεδόν χρόνων (μισός αιώνας) από την έδρα του δήμου, τον Λαγκαδά, για το πως συγκροτούνταν οι συνδυασμοί. Υποθέτω ότι, τουλάχιστον, παρόμοια εικόνα υπάρχει και στα χωριά (δημοτικές κοινότητες νομίζω ότι λέγονται τώρα, διοικητικά).
Στον παλιό δήμο Λαγκαδά, η συγκρότηση συνδυασμού δεν ήταν ΠΟΤΕ εύκολη. Πάντα υπήρχε μια επιφυλακτικότητα, μέσα στο γενικότερο κλίμα “τι θες και ανακατεύεσαι”, “η πολιτική μόνο ζημιά είναι” “θα χαλάσεις την δουλειά σου” κλπ κλπ κλπ . Δεν είχαν και άδικο οι άνθρωποι, γιατί είχαν δει και υποστεί πολλά. Πολλά κακά υπήρχαν και υπάρχουν στην Κοινωνία (μπλεξίματα και για πολιτικά φρονήματα, εκβιασμοί ΚΑΙ από την τότε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ, ξυλοδαρμοί κλπ).
Σήμερα, νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα, γιατί και τα ήθη άλλαξαν, ο κόσμος σχετικά “εξημερώθηκε”, τα κομματικά πάθη καταλάγιασαν.
Νομίζω ότι οι πολίτες πιο εύκολα συμμετέχουν στα κοινά, αν κρίνω από τον μεγάλο αριθμό και το έργο πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και σωματείων.
Οι συνδυασμοί απαρτίζονται από πολίτες συνειδητοποιημένους για το έργο που θα επιτελέσουν ή από άλλους για “το ονόρε”, γραμματιζούμενους ή λιγότερο γραμματιζούμενους, διαφόρων επαγγελμάτων .
Από το 2.000 άρχισαν να εμφανίζονται και οι επαγγελματίες μόνιμοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι … “ειδήμονες” οι “αυτοδιοικητικοί”, όπως οι κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές και συνεταιριστές.
Αυτή η κατηγορία εκλέγονται για να καταλάβουν μια θέση αντιδημάρχου, προέδρου δημοτικής επιχείρησης κλπ, πάντως ΕΞΕΠΑΝΤΟΣ μιας ΕΜΜΙΣΘΗΣ θέσης .
Το θέμα είναι αυτοί οι επαγγελματίες. Εχουν “δεμένους” αρκετούς ψήφους γιατί δεν διστάζουν να κολακέψουν, να τάξουν, να “εξυπηρετήσουν”, να πιέσουν κλπ. Παζαρεύουν την συμμετοχή τους με το πνεύμα “δώσε μου να σου δώσω”, δεν έχουν πρόβλημα και να εκβιάσουν στο στυλ “αν δεν μου δώσεις θα πάω σε άλλο συνδυασμό”, πολλές φορές φορές συκοφαντούν κ.α.
Στο δήμο Λαγκαδά είναι 10-15 αυτοί και περιφέρονται πάντα εντός ή πέριξ του Δημαρχείου και μόνιμοι θαμώνες της απέναντι καφετέριας, για να ελέγχουν ποιοι βγάνουν και ποιοι μπαίνουν και για πιο σκοπό.
Είναι ό,τι χειρότερο από πλευράς ανθρώπινου υλικού, που η εκλογή τους θα ΒΛΑΨΕΙ και ΔΕΝ θα ωφελήσει σε ΤΙΠΟΤΕ τον δήμο παρά μόνο αυτούς και τα τσανάκια τους. Είναι φοβερά αυθάδεις και φιλόδοξοι.
Ενώ είναι τελείως σχεδόν αστοιχείωτοι δεν διστάζουν να ζητούν θέσεις που απαιτούν προχωρημένες και ειδικές γνώσεις .
Παράδειγμα : μπορεί ένας απόφοιτος δημοτικού να διοικήσει μια Ανώνυμη Εταιρεία ?
Κι όμως το ζήσαμε κι αυτό.
Ετσι μοιραία στηρίζονται στους υπαλλήλους, συνδέονται μ’ αυτούς και αρχίζει ένα γαϊτανάκι του “ποιος είναι ποιος”, δημιουργούνται αντιζηλίες – αυτός είναι δικός μου/μας – και κακώς εννοούμενοι ανταγωνισμοί και τελικά κακή λειτουργία της υπηρεσίας και σε βάρος του Δήμου.
Θα μπορούσα να επεκταθώ εδώ, έθιξα απλά όσα θεώρησα ουσιώδη και θα μπορούσα να αναφέρω πάμπολλα όσα παραδείγματα και καταστάσεις απαράδεκτες.
Σκοπός μου ήταν να επισημάνω στους συμπολίτες ΟΛΟΥ του δήμου, πριν καταλήξουν στην ψήφο τους, να σκεφτούν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ, τι θα ψηφίσουν.
Να φροντίσουν να ψηφίσουν τους ΑΞΙΟΥΣ (αυτό είναι εξ άλλου και το ζητούμενο κάθε είδους εκλογών, από τον πρόεδρο της πολυκατοικίας μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) για να πάει ο Δήμος ΜΠΡΟΣΤΑ, και θα ωφεληθούν τελικά και οι ίδιοι .
Και δεν θα διστάσω να το πω : είναι άλλο να ζεις στον δήμο Νεαπόλεως και Τρικάλων και άλλο στον δήμο Λαγκαδά ….
Γ Ε Ν Ο Ι Τ Ο !!!