Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/04/2024

Τεράστιες αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας οδού εως και 120%

diodia_egnatia

Τεράστιες αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας οδού (Ηγουμενίτσα – Κήποι Έβρου), βρίσκονται προ των πυλών, μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους Υπουργούς Υποδομών και Οικονομίας.

Έως και 120% σε ορίζοντα τριετίας υπολογίζονται οι αυξήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων της Εγνατίας Οδού, που αντιδρούν!

Από το δημόσιο περνάει στα χέρια ιδιωτικής κοινοπραξίας
Η Εγνατία Οδός αναμένεται να περάσει από τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου στα χέρια της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ (75%) – EGIS PROJECTS SA (25%) για χρονική περίοδο 35 ετών.

Η σύμβαση παραχώρησης υπογράφηκε την Πέμπτη (28/3). Ωστόσο, νωρίτερα υπογράφηκε από τους Υπουργούς Υποδομών και Οικονομίας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξήσεις στα διόδια και αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.

Αυξήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται αστρονομικές, αφού σε ορίζοντα τριετίας θα φτάσει το 120%.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »
Από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο στα 0,065!
Συγκεκριμένα, το τίμημα των διοδίων από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σήμερα, θα αυξηθεί άμεσα στα 0,04. Μάλιστα, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να αυξηθεί στα 0,065. Επίσης, προβλέπεται και η άμεση κατάργηση των δωρεάν μετακινήσεων για τις τοπικές κοινωνίες και τους άνεργους που χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό. Τα νέα δεδομένα έφεραν την αντίδραση των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα να προκηρύξουν απεργία για την Πέμπτη (28/3), αλλά και να εκδώσουν σχετική ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζουν τα κακώς κείμενα που θα δημιουργήσουν τα νέα δεδομένα.

Εργαζόμενοι Εγ. Οδού: «Προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος του δημοσίου» όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή της η ΟΣΕΤΕΕ:

«Ενόψει της ανακοίνωσης ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των Καθέτων Αξόνων από το δημόσιο και τον πλειοδότη του διαγωνισμού εκποίησης του παγίου για 35 χρόνια η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στο Δ.Σ. της σήμερα 26/03/2024 αποφάσισε ύστερα από συνεργασία με το Σύλλογο Εργαζομένων της ΄΄Εγνατία Οδός ΑΕ΄΄ να προκηρύξει ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 28/3/2024. Την ίδια ημέρα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας οικονομίας που ξεκίνησε από το 2011 μέσα από αμφισβητούμενες διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης.

Ο Σύλλογος δημοσίευσε έγκαιρα μελέτη, που επιμελήθηκε από έγκριτους οικονομολόγους, με την οποία αποδείχθηκε το ανυπόστατο και ατεκμηρίωτο της παραχώρησης. Ενημερώσαμε έγκαιρα ότι με τη σύμβαση παραχώρησης το κόστος διοδίων της Εγνατίας Οδού από τα 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο θα αυξηθεί σταδιακά σε περίπου 7,5 λεπτά, δηλ. δυόμιση φορές πάνω.

Ζητήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών να ορίσει την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ως φορέα εποπτείας της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού λόγω της αντικειμενικής τεχνογνωσίας του έργου που μελέτησε, κατασκεύασε και λειτούργησε, ώστε να εκπροσωπεί το Δημόσιο στις δεδομένες μελλοντικές διεκδικήσεις του παραχωρησιούχου, αλλά το Υπουργείο δεν δέχθηκε αλλαγή του σχετικού όρου της σύμβασης πριν την υπογραφή της.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν μαζί μας το δικαίωμα των Ελλήνων και ξένων πολιτών να διέρχονται από τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας με ασφάλεια και οικονομία, χωρίς τα πανάκριβα διόδια που μπορεί να υπερδιπλασιαστούν άμεσα λόγω της παραχώρησης.

Να υπερασπιστούν μαζί μας τον μέχρι σήμερα αγώνα μας και να διεκδικήσουν και νέα αντικείμενα υποδομών για την εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας που σχεδίασε, υλοποίησε και λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια ένα πάγιο 7 δις που υλοποιήθηκε με δημόσιο χρήμα. ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ = ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ”».

ΜΕ ΠΗΓΗ AUTOTRITI

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα