Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 19/04/2024

Τι έγραφε ο τύπος για τα σκάνδαλα Λαχανά 2012

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ : Τι έγραφε ο τύπος για τα σκάνδαλα Λαχανά 2012 και συγκεκριμένα η ΚΑΡΦΙΤΣΑ ……

Κινδυνεύει με αργία ο πρώην δήμαρχος Λαχανά

Της Χρύσας Κυριακού
Ιδαίτερη αίσθηση προκάλεσε το ρεπορτάζ της «Κ» για τον πρώην δήμαρχο Λαχανά, ο οποίος στις 17 Δεκεμβρίου μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους του πρώην δήμου Λαχανά θα ανέβει τα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για κακούργημα εξαιτίας των εκδρομών που διενεργούνταν από τον πρώην δήμο. Το θέμα συζητήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά με τον Παντελή Πάσχο να υποστηρίζει ότι δεν έχει να σχολιάσει κάτι. «Το λόγο έχει η δικαιοσύνη» φέρεται να είπε.
Στα 28 του μόλις χρόνια ο Παντελής Πάσχος ρίχτηκε στα βαθιά και τον Οκτώβριο του 2006, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του ανέλαβε τα ηνία του δήμου Λαχανά. Ο αείμνηστος Δημήτρης Πάσχος πέθανε ξαφνικά και τη θέση του ανέλαβε για ένα χρόνο ο δημοτικός σύμβουλος, Γ. Ξενιτίδης. Στις επόμενες εκλογές τη σκυτάλη πήρε ο νεαρός Παντελής, συγκεντρώνοντας μάλιστα το 60% της προτίμησης των δημοτών του Λαχανά. Στις πρόσφατες εκλογές του 2010 ο πρώην δήμος Λαχανά συνενώθηκε με τον δήμο Λαγκαδά και ο Παντελής συντάχθηκε με την παράταξη του πρώην δημάρχου Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, μέλος της οποίας παραμένει ακόμη και σήμερα, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι με το ένα πόδι εκτός…
Όπως αναφέρει στο βιογραφικό του ο Παντελής Πάσχος «η προσωπικότητα του διαμορφώθηκε από τον αείμνηστο Δημήτριο Πάσχο, δήμαρχο επί 16 ολόκληρα χρόνια στο Λαχανά, από τον οποίο πήρε μαθήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κύριο χαρακτηριστικό την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων και καταγωγής». Ο Δημήτρης Πάσχος, ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος σε όλους, χαμηλών τόνων, με πολλά όνειρα για τον τόπο του. Την ώρα που κανείς δήμαρχος δεν ήθελε τα… σκουπίδια στα πόδια του, ο Δημήτρης Πάσχος δέχθηκε την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή της Μαυροράχης. «Ήξερε ότι ο ΧΥΤΑ θα φέρει χρήματα στο δήμο» είπε στην «Κ» κάτοικος στο Λαχανά. Και δεν έκανε λάθος. Η λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή της Μαυροράχης αποδίδει κάθε χρόνο στο δήμο περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 60% περίπου των εισπραχθέντων ετήσιων εσόδων του. Χρήματα υπεραρκετά, όπως υποστηρίζουν πολλοί, για δεκάδες έργα πνοής στην περιοχή. Χρήματα τα οποία αποτέλεσαν «προίκα» για τον νεαρό απόφοιτο λυκείου, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
Πίνουν νερό στο όνομά του
Οι περισσότεροι δημότες του πρώην δήμου Λαχανά πίνουν νερό στο όνομα του Παντελή Πάσχου ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι ο νεαρός «κληρονόμησε» έναν εύρωστο οικονομικά δήμο και τον καταχρέωσε στην πορεία. Μιλώντας στην «Κ» ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Λαγκαδά και πρώην δημοτικός σύμβουλος Λαχανά, Τ. Χαριτωνίδης τόνισε ότι ο πρώην δήμος Λαχανά έφερε ως προίκα στον νέο διευρυμένο δήμο Λαγκαδά χρέη ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. «Η λήψη του δανείου αυτού έγινε με την αιτιολογία της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές του Λαχανά, της Δορκάδος και της Ξυλόπολης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαριτωνίδης.
Τα εξώδικα και οι… αγάπες
Το πρώτο χρονικό διάστημα της εκλογής του ως δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Λαγκαδά ο Παντελής Πάσχος φάνηκε ιδιαίτερα ορεξάτος και δεν έχανε ευκαιρία να ασκήσει αντιπολίτευση στο έργο του νέου δημάρχου, Γ. Αναστασιάδη. Αρχικά, οι σχέσεις του Παντελή με τον δήμαρχο Λαγκαδά δεν ήταν οι καλύτερες και αυτό αποδείχθηκε από το εξώδικο που απέστειλε ο Γιάννης Αναστασιάδης με αφορμή την απόφαση του Παντελή να δημοπρατήσει λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές (στις 15/11/2010) την κατασκευή διαφόρων έργων στο δήμο Λαχανά. Τότε, ο Αναστασιάδης απέστειλε προς τον πρώην δήμαρχο Λαχανά εξώδικη πρόσκληση με σκοπό να ζητήσει από τον κ. Πάσχο να ματαιώσει τις συγκεκριμένες δημοπρατήσεις και να μην δημοπρατήσει τυχόν άλλα έργα μέχρι τη λήξη της θητείας του. Στην εξώδικη πρόσκληση, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Κ», αναφερόταν μάλιστα πως τα συγκεκριμένα έργα θα δημοπρατηθούν στο μέλλον, εφόσον τύχουν της εγκρίσεως της νέας δημοτικής αρχής του νέου δήμου Λαγκαδά και συνάδουν με τις προτεραιότητες του. Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Η άσκηση αντιπολίτευσης… σχεδόν ξεχάστηκε, με τον Παντελή να στέκεται πολλές φορές στο πλευρό του δημάρχου, συνοδεύοντάς τον ακόμη και στα ταξίδια του κυρίως στην Αθήνα, προκειμένου να προωθήσουν από κοινού έργα της δημοτικής ενότητας Λαχανά. Άλλωστε, όπως λέγεται, στις επόμενες εκλογές ο Παντελής είναι πολύ πιθανό να συνταχθεί με την παράταξη του Αναστασιάδη, σε περίπτωση που δεν πάρει το δρόμο προς Περιφέρεια μεριά, όπως έχει διαμηνύσει σε φίλους και γνωστούς. Και ποιος δεν θα τον ήθελε μαζί του, αφού ο νεαρός «κουβαλά» μαζί του τουλάχιστον 2.000 ψήφους. Οι καλές σχέσεις των δύο ανδρών επιβεβαιώνονται συνεχώς και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων του δήμου, όπου οι αλληλοφρονήσεις… δίνουν και παίρνουν.
Οι εκδρομές και η δικαιοσύνη
Στις 17 Δεκεμβρίου ο Παντελής μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους του πρώην δήμου Λαχανά θα ανέβει τα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για κακούργημα εξαιτίας των εκδρομών που διενεργούνταν από τον πρώην δήμο. Ωστόσο, από τον περασμένο Μάρτιο έχει εκδοθεί αμετάκλητο βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (224/2012) και παρότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από την παραπομπή του, μέχρι σήμερα κανείς από τη διοίκηση του δήμου Λαγκαδά δεν φρόντισε να κινήσει τη διαδικασία θέσεως του σε αργία, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο (236 παρ. 2) του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συμπαραστάτης του Δημότη του δήμου Λαγκαδά, κ. Ασδρές μόλις ενημερώθηκε για το θέμα έσπευσε να αποστείλει όλα τα σχετικά έγγραφα στον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Καρούντζο, με κοινοποίηση στον δήμαρχο Λαγκαδά και στον εισαγγελέα εφετών. Στο δικαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Α΄ Βαθμού (Κακουργημάτων) Θεσσαλονίκης οι δημοτικοί σύμβουλοι του πρώην δήμου Λαχανά, που ψήφισαν υπέρ των εκδρομών αυτών. Το συμβούλιο των Εφετών σχημάτισε ποινική δικογραφία εναντίον τους, καθώς θεώρησε πως οι εκδρομές αυτές δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή κάποιου κοινωνικού προγράμματος που εκπόνησε ο πρώην δήμος Λαχανά, αλλά και επειδή η δαπάνη για τις εκδρομές, αν και νόμιμη, υπερέβη το από τις ειδικές περιστάσεις επιβαλλόμενο προσήκον μέτρο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, σύμφωνα με τους δικαστές, να ελαττωθεί η περιουσία του πρώην δήμου Λαχανά, κατά το ποσό των 267.410 ευρώ για την πληρωμή της δαπάνης.

Τα προεκλογικά φυλλάδια και το… «ξύλο»
Ο πρώην δήμος Λαχανά από το 2002 διοργάνωνε πολυήμερες εκδρομές για τους δημότες του, οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν ελάχιστα χρήματα, που δεν ξεπρνούσαν τα 100 ευρώ έκαστος. «Ο δήμος διοργάνωσε πέντε εκδρομές με ελάχιστο κόστος για τους δημότες αλλά με τεράστιο κόστος για τον δήμο», είπε στην «Κ» ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Λαχανά, Τ. Χαριτωνίδης. Ο… θεσμός των ολιγοήμερων εκδρομών είχε ξεκινήσει περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και αφορούσε μερικές δεκάδες πολίτες. Τα πράγματα άλλαξαν όταν ο πρώην δήμος Λαχανά άρχισε να εισπράττει τα ανταποδοτικά τέλη από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης επειδή συναίνεσε να κατασκευαστεί στην περιοχή του ο ΧΥΤΑ. Η υπόθεση των εκδρομών είχε αποτελέσει μείζον θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ της διοίκησης του δήμου και της αντιπολίτευσης, με τον Παντελή να αναφέρει σε προεκλογικό του φυλλάδιο “Μας στέρησαν την εκδρομή στην Κρήτη” και να υπόσχεται “Εμείς ΜΑΖΙ θα πάμε”. «Όταν σταμάτησε ο θεσμός των εκδρομών υπήρξε έντονη αντίδραση από ορισμένους δημότες. Μάλιστα ήρθε κάποιος να με δείρει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, καθώς είχα ταχθεί εναντίον του θεσμού αυτού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαριτωνίδης.

[pdf-embedder url=”https://livelagadas.gr/wp-content/uploads/2023/09/Κινδυνεύει-με-αργία-ο-πρώην-δήμαρχος-Λαχανά-–-ΚΑΡΦΙΤΣΑ.pdf” title=”Κινδυνεύει με αργία ο πρώην δήμαρχος Λαχανά – ΚΑΡΦΙΤΣΑ”]

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα