Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Δευτέρα 26/02/2024

To χάπι που σκοτώνει τον καρκίνο

Πολλοί άνθρωποι έχουν φιλοδοξήσει να βρουν μια θεραπεία για τον καρκίνο. Τώρα, ένα χάπι μπορεί να δώσει κάποια εικόνα για αυτό το όνειρο.

Το υπό αμφισβήτηση φάρμακο, AOH1996, έδωσε το παρατσούκλι “χάπι που σκοτώνει τον καρκίνο”,στοχεύει ρητά την πρωτεΐνη που ενθαρρύνει τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα.

Αναστέλλει το πολλαπλασιαζόμενο πυρηνικό αντιγόνο κυττάρων (PCNA) με ένα μικροσκοπικό μόριο . Από τον Αύγουστο του 2023, αξιολογείται σε κλινικές μελέτες Φάσης Ι για τη θεραπεία συμπαγών καρκίνων.

Ο καρκίνος είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα ανώμαλα κύτταρα συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, προκαλώντας την καταστροφή του ιστού. Περίπου 10 εκατομμύρια θάνατοι, ή περίπου ένας στους έξι θανάτους, οφείλονταν σε καρκίνο το 2020, καθιστώντας τον την κορυφαία αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Chemical Biology, οι ερευνητές του City of Hope ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία του καρκίνου χρησιμοποιώντας μια προσαρμοσμένη χημειοθεραπεία δισκίο που μπορεί να εξαλείψει συμπαγείς όγκους.

Το AOH1996 διαφέρει από άλλες στοχευμένες θεραπείες καρκίνου από αυτή την άποψη, όπου άλλες προσεγγίσεις μπορεί να προκαλέσουν μετάλλαξη ενός όγκου και να αναπτύξουν μεγαλύτερη αντίσταση στη θεραπεία.

Το PCNA, σύμφωνα με την καθηγήτρια του City of Hope Linda Malkas, είναι συγκρίσιμο με έναν σημαντικό τερματικό κόμβο αεροπορικών εταιρειών με πολλές πύλες jet. Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα φάρμακο που στοχεύει ειδικά το είδος του PCNA που εμφανίζεται στα καρκινικά κύτταρα, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι το PCNA αλλάζει σαφώς στα καρκινικά κύτταρα.

Το νέο αντικαρκινικό φάρμακο λειτουργεί σαν χιονοθύελλα που κλείνει ένα σημαντικό αεροδρόμιο, σταματώντας μόνο πτήσεις από και προς αεροσκάφη που μεταφέρουν καρκινικά κύτταρα.

“Τα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα. Το AOH1996 μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη του όγκου ως μονοθεραπεία ή συνδυαστική θεραπεία σε κυτταρικά και ζωικά μοντέλα χωρίς να έχει ως αποτέλεσμα τοξικότητα. Το ερευνητικό χημειοθεραπευτικό βρίσκεται επί του παρόντος σε κλινική δοκιμή Φάσης 1 σε ανθρώπους στο City of Hope.”

Θεραπεία πνεύμονα, στήθους, προστάτη, εγκεφάλου, ωοθηκών, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος και του δέρματος με AOH1996 έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός. Σκοτώνει συγκεκριμένα κύτταρα εμποδίζοντάς τα να αναπαραχθούν τυπικά. Ο μηχανισμός που εμποδίζει τα κατεστραμμένα από το DNA κύτταρα να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα ονομάζεται απόπτωση. Για την αξιολόγηση αυτού του φαρμάκου για πιθανή μελλοντική χρήση, προγραμματίζονται περισσότερες κλινικές μελέτες.

Ο κύριος συγγραφέας Long Gu ισχυρίζεται ότι κανείς δεν προσπάθησε ποτέ να θεραπεύσει το PCNA δεδομένου ότι υποτίθεται ότι ήταν “ακατάλληλο για θεραπεία”. Ωστόσο , είναι σαφές ότι το City of Hope ανέπτυξε με επιτυχία ένα πειραματικό φάρμακο για έναν τόσο απαιτητικό πρωτεϊνικό στόχο.

Ο Gu καταλήγει: «Ανακαλύψαμε ότι το PCNA είναι μία από τις πιθανές αιτίες αυξημένων σφαλμάτων αντιγραφής νουκλεϊκού οξέος στα καρκινικά κύτταρα. Τώρα που γνωρίζουμε την προβληματική περιοχή και μπορούμε να την αναστέλλουμε, θα σκάψουμε βαθύτερα για να κατανοήσουμε τη διαδικασία ανάπτυξης πιο εξατομικευμένων, στοχευμένων αντικαρκινικών φαρμάκων.”

ΠΗΓΗ :
Κυτταρική Χημική Βιολογία. Στόχευση μικρών μορίων της σύγκρουσης μεταγραφής-αντιγραφής για επιλεκτική χημειοθεραπεία.
Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Τι είναι ο καρκίνος;
ΠΟΥ. Καρκίνος.

healthnews.com

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα