Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 23/04/2024

Βαγιοχώρι το χρονικό ενός προμελετημένου εγκλήματος

Βαγιοχώρι το χρονικό ενός προμελετημένου εγκλήματος .

Στις 28 Μαρτίου 2016 είχαμε δημοσιεύσει άρθρο για την δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στα Λαγκαδίκια. Παράλληλα ήταν γνωστό ότι το επόμενο κέντρο φιλοξενίας ήταν να κατασκευαστεί στον Σταυρό. Ήδη είχαμε πληροφορίες από «ανεπίσημες πηγές» ότι λόγο των αντιδράσεων από τους επιχειρηματίες του Σταυρού που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, δρομολογείτο παρασκηνιακά η κατασκευή του κέντρου φιλοξενίας στο απομακρυσμένο οικισμό Βαγιοχωρίου όπου ζούνε 45 κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους υπερήλικες.

Στις 4/4/2016 , εμφανίζονται τα πρώτα δημοσιεύματα περί επιλογής του Βαγιοχωρίου ως κέντρου φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να συγκληθεί «Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο» στον Δήμο Βόλβης για την Τρίτη 5/4/2016.

Αρχίζοντας ο Δήμαρχος δαπάνησε ένα μέρος του χρόνου του, να αναγνώσει την επίσημη αλληλογραφία με το Υπουργείο, προσπαθώντας να προσδώσει αγωνιστικό χρώμα στην προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος….

Ο δε Αρχηγός της Αντιπολίτευσης Δ. Στοϊτσας, ανύπαρκτος επί σειρά μηνών στα δρώμενα το δήμου, με μελοδραματικό ύφος, εξέφρασε αρνητική πρόθεση στην δημιουργία καταυλισμού στο Βαγιοχώρι, ψηφίζοντας υπέρ, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή (ψήφοι είναι αυτοί).

Ο Κύριος Νανάκος απών λόγο επαγγελματικού ταξιδίου, προσκλήθηκε την τελευταία στιγμή, όμως λογικό, να μην παρευρεθεί. Έκπληξη αποτέλεσε ο εκπρόσωπος της παράταξης, ο κύριος Νουράκης, εκθέτοντας όλα τα αρνητικά, ψήφισε θετικά στην δημιουργία του Camp.

Ντρέπομαι που υπήρξα συνυποψήφιος σας κύριε Νουράκη και το δηλώνω δημόσια!

Η αγαπητή κυρία Πολυζωϊδου, την οποία εκτιμώ ιδιαίτερα, αποτελεί σταθερή αξία πάντα. Εξέφρασε με την δεινή ρητορική ικανότητα της, τα αίτια που προκαλούν τις ροές των μεταναστών, πλην όμως δυσνόητη, ο κόσμος αδιαφορεί για τα αίτια, τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα.

Πρέπει να εξυμνήσω την ιδιαίτερα σωστή τοποθέτηση του στελέχους των ενόπλων δυνάμεων τον κύριο Μανωλά, ο οποίος αφού στηλίτευσε της στάση άλλων Δήμων οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στα μέρη τους, τόνισε ότι δεν είναι δεσμευτικό, να αποδεχτεί ο Δήμος Βόλβης την δημιουργία του Camp.

Tα συγχαρητήρια μου, κύριε Μανωλά είστε άξιος!

Αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ομιλητών, συμπεριλαμβανομένου και των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι κινήθηκαν στο πλαίσιο μακριά από τα σπίτια μας και όπου θέλει ας είναι, δόθηκε ο λόγος «στους 3 κατοίκους του Βαγιοχωρίου οι οποίοι δεν εκπροσωπούν όλους τους κατοίκους» κατά τον προεδρεύοντα με ένα μειδίαμα στο πρόσωπο Εκφράστηκαν οι όποιες ενστάσεις, στοχευμένα εκ μέρους των κατοίκων του Βαγιοχωρίου, στους παριστάμενους, πλην όμως ήταν αδύνατη η όποια δυνατότητα αντίληψης .

Αφού όλοι εξέφρασαν την συμπάθεια και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, κατέληξαν στο ότι ο καταλληλότερος τρόπος να δείξουν την συμπαράσταση τους, είναι να τους «κρύψουν» στο Βαγιοχώρι των 45 κατοίκων, διότι στην κατασκήνωση του Σταυρού, θα χαλάνε την αισθητική των λουομένων στα παράλια.

Στην συνέχεια ξεκίνησε η καταγραφή των «δεσμεύσεων» που θα απαιτούσαν από το κράτος, προκειμένου, να «εξασφαλίσουν» και του κατοίκους του Βαγιοχωρίου.

Προσδιορισμός αριθμού των προσφύγων, ανάλογα με τις δυνατότητες και τον πληθυσμό του δήμου Βόλβης (ποια Βόλβη, στο Βαγιοχώρι θα τους φέρουν!) , να προτιμηθούν ομοεθνείς οικογένειες. Να προσδιορισθεί ο χρόνος που θα λειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας, το οποίο πρέπει να έχει προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα εγκατάστασης. Να δοθούν ξεκάθαρες εγγυήσεις που να διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των συνδημοτών μας αλλά και των φιλοξενούμενων προσφύγων. Να υπάρξει 24ωρη φύλαξη της περιοχής, ενίσχυση της αστυνομικών τμημάτων, των γειτονικών κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης θα ζητήσει να δεσμευθεί η Πολιτεία ότι οι αγορές και οι εργασίες που έχουν σχέση με τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων, να γίνονται από τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα και επαγγελματίες του δήμου. Στο πακέτο πρέπει να προσθέσουμε και την Αστική Συγκοινωνία που ζητήθηκε, μιας και οι πρόσφυγες, θα θέλουν να κατεβαίνουν στην πόλη (το έχετε κάψει τελείως!) Ένας άλλος υπερήλιξ (Πρόεδρος η αντιπρόεδρος) ζήτησε να βρεθούν άτομα να περιφρουρήσουν την αγροτική παραγωγή στα θερμοκήπια και τα χωράφια (?)! Δεν του έχει πει κανείς ότι ο κάμπος δεν ποτίζεται λόγο σκανδάλου το ΤΟΕΒ Νυμφόπετρας, που κάποιοι τα «μάσησαν» ?

Αγαπητοί μου Αιρετοί, οι πιο πολλοί δεν ξέρετε προς τα πού είναι το Βαγιοχώρι. Στο Βαγιοχώρι δεν έχει μπει λίθος επί λίθου εδώ και 20 χρόνια. Δεν υπήρχε μέχρι πριν ένα 2μηνο λεωφορείο. Ο Γιατρός δεν έρχεται εδώ και χρόνια να παρακολουθήσει τους γηραιούς. Δεν υπάρχει μπακάλικο. Δεν υπάρχει ψιλικατζίδικο. Δεν υπάρχει τίποτε. Δεν υπάρχει υποδομή. Πλησιέστερο κέντρο υγείας Σοχού – 15χλμ, Μαδύτου – 30χλμ. Λαγκαδά – 35χλμ. Το Αστυνομικό τμήμα Λητής όπου ανήκουμε απέχει 45χλμ. Απογοήτευση και τρόμος έχει απλωθεί στους γέροντες και στις ελάχιστες νέες μητέρες.

Σήμερα 6/4/2016 στις 08.00 το πρωί, στο εργοτάξιο, άρχισαν οι στρατιώτες να καθαρίζουν τον χώρο. Σε ερώτημα προς τον υπεύθυνο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μεταφερθούν στο Βαγιοχώρι, ο αριθμός 1000 – 1200. Το ότι άρχισαν οι εργασίες 8 ώρες μετά το τέλος της συνεδρίασης μου δίνει το δικαίωμα να πιστεύω , όχι μόνο εγώ, αλλά και όλοι κάτοικοι στο Βαγιοχώρι, ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα, συνεννοημένη και τελειωμένα, πριν το Συμβούλιο

Συγχαρητήρια κύριε Δήμαρχε, «σώσατε» την εικόνα της παραλίας του Σταυρού, μαζί με τους ψήφους για τις επόμενες εκλογές, αφήνοντας έρμαιους 45 νοματαίους στην τύχη τους. Δεν θα γλιτώσετε, από αυτά που επρόκειτο να ακολουθήσουν. Αν εσείς πιστεύετε ότι αυτοί οι άνθρωποι που θα τους πετάξουν εδώ, θα συμβιβαστούν, να σβήσουν τα όνειρα τους για καλύτερο αύριο, δίπλα στα νεκροταφεία του Βαγιοχωρίου είστε γελασμένος.

Υ.Γ Συγχαρητήρια στου κυρίους Ελευθεριάδη και Μουρατίδη που καταψήφισαν την πρόταση του Δήμου Βόλβης, σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και την συμπαράσταση!

Οι όποιοι χαρακτηρισμοί, είναι προσωπικοί μου, και δεν εκφράζουν την σελίδα Volvipress, σε περίπτωση που νιώθετε ότι προσβάλλεστε ,επικοινωνήστε μαζί μου.

Αποστολακίδης Π. Κωνσταντίνος Κάτοικος Βαγιοχωρίου

πηγή Volvipress

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Λαγκαδάς: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν 10 ευρώ/κιλό τιμή χονδρικής

Το πρώτο από τα τρία καθιερωμένα πλέον παζάρια λίγο πριν το Πάσχα για την τιμή στην οποία θα πουληθούν τα αμνοερίφια πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν άλλα