Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 04/10/2024

Βασίλης Ρόκος: Ερώτημα για την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού

Θέμα: «Ερώτημα της παράταξης “ΣΥΝ-εργασία” για την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού σε περιοχές του ν. Θεσσαλονίκης»

Το σοβαρότατο ζήτημα της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης έθεσε στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της ΠΚΜ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27/06/2024, ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝ-εργασία», κ. Βασίλης Ρόκος.

Στο γραπτό ερώτημα που κατατέθηκε προς την διοίκηση της ΠΚΜ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Για ακόμη μια φορά ενημερωνόμαστε για την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού στα δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Όπως φαίνεται, οι περιοχές όπου οι κάτοικοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό και σε πόσιμο νερό εν έτη 2024, αυξάνονται αντί να μειώνονται. Δεν είναι σημερινό πρόβλημα. Η ΠΚΜ έχει ενημερωθεί πολλές φορές για το θέμα αυτό, από πολλές παρατάξεις προηγούμενων ετών, από κατοίκους, από δημοσιογράφους κλπ.

Η πιο πρόσφατη αναφορά είναι η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Λαγκαδά (13/06/2024) με την οποία ενημέρωνε τους κατοίκους των κοινοτήτων Κολχικό, Δρακόντιο και Αδάμ να μην χρησιμοποιούν το νερό ούτε για πόση, ούτε για μαγείρεμα ή παρασκευή τροφίμων, ούτε για πότισμα λόγω υπέρβασης ορίων φθορίου. Το πάγιο της ύδρευσης όμως, παραμένει το ίδιο χωρίς να παρέχεται νερό. Ούτε φίλτρα κατάλληλα δεν μοιράστηκαν στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες καταστηματάρχες».

Επί του βήματος ο κ. Βασίλης Ρόκος υπογράμμισε:

«Είναι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία. Πρόσφατα υπήρχε υπέρβαση του φθορίου και των νιτρικών στις περιοχές Κολχικό, Αδάμ και Δρακόντιο. Παρόμοιες διαπιστώσεις υπάρχουν και στη Λητή και στο Μελισσοχώρι. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ιογενείς ασθένειες στους κατοίκους. Να σημειωθεί ότι συνήθως η νιτρορύπανση προέρχεται από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και την ελλιπής διαχείριση των συσκευασιών αυτών. Η κατάσταση αυτή είναι εδώ και 14 χρόνια. Θεωρούμε ότι στην κορυφή της ατζέντας της ΠΚΜ θα έπρεπε να είναι η διαχείριση των πόρων και η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.»

Αναλυτικά:

«Προς Περιφερειακό Συμβούλιο ΠΚΜ,

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας

Για ακόμη μια φορά ενημερωνόμαστε για την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού στα δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Όπως φαίνεται, οι περιοχές όπου οι κάτοικοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό και σε πόσιμο νερό εν έτη 2024, αυξάνονται αντί να μειώνονται. Δεν είναι σημερινό πρόβλημα. Η ΠΚΜ έχει ενημερωθεί πολλές φορές για το θέμα αυτό, από πολλές παρατάξεις προηγούμενων ετών, από κατοίκους, από δημοσιογράφους κλπ.

Η πιο πρόσφατη αναφορά είναι η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Λαγκαδά (13/06/2024) με την οποία ενημέρωνε τους κατοίκους των κοινοτήτων Κολχικό, Δρακόντιο και Αδάμ να μην χρησιμοποιούν το νερό ούτε για πόση, ούτε για μαγείρεμα ή παρασκευή τροφίμων, ούτε για πότισμα λόγω υπέρβασης ορίων φθορίου. Το πάγιο της ύδρευσης όμως, παραμένει το ίδιο χωρίς να παρέχεται νερό. Ούτε φίλτρα κατάλληλα δεν μοιράστηκαν στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες καταστηματάρχες.

Σας παραθέτουμε τις πρόσφατες σχετικές ανακοινώσεις:

1.«Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Τ.Κ. Κολχικού και του οικισμού Δρακοντίου ότι σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις νερού παρουσιάστηκε υπέρβαση της Φυσικοχημικής παραμέτρου που αφορά το Φθόριο.

Από την ΔΕΥΑ Λαγκαδά έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να βρεθεί η γεώτρηση η οποία προκάλεσε την αύξηση της τιμής του Φθορίου.

Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι κάτοικοι – καταναλωτές των εν λόγω οικισμών να μην χρησιμοποιούν μέχρι νεωτέρας το νερό του δημοτικού δικτύου για πόση, μαγείρεμα και παρασκευή τροφίμων.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαγκαδά θα σας κρατάει ενήμερους για όλα τα διορθωτικά μέτρα που θα ληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα για την αποκατάσταση του προβλήματος»

2.«Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Τ.Κ. Αδάμ ότι σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των Φυσικοχημικών αναλύσεων νερού παρατηρήθηκε υπέρβαση του ορίου των Νιτρικών πράγμα που καθιστά το νερό ακατάλληλο για πόση, μαγείρεμα και παρασκευή τροφίμων.

Από την ΔΕΥΑ Λαγκαδά γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της Μονάδας Αντίστροφης Όσμωσης όπως επίσης έχουν γίνει ενέργειες για την σύνδεση του δικτύου ύδρευσης της κοινότητας με γεώτρηση η οποία βρίσκεται στα όρια του οικισμού Ζαγκλιβερίου όπου το νερό της συγκεκριμένης γεώτρησης βάσει των αναλύσεων που έχουν γίνει βρέθηκε να είναι κατάλληλο.

Ωστόσο παρακαλούνται οι κάτοικοι – καταναλωτές του οικισμού να μην χρησιμοποιούν μέχρι νεωτέρας το νερό του δημοτικού δικτύου για πόση, μαγείρεμα και παρασκευή τροφίμων.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαγκαδά θα σας κρατάει ενήμερους για όλα τα διορθωτικά μέτρα που θα ληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα για την αποκατάσταση του προβλήματος».

Όπως γνωρίζετε το χρόνιο πρόβλημα της περιοχής είναι η υπέρβαση του ορίου νιτρικών στο νερό. Αξίζει να θυμηθούμε τις αντίστοιχες περιπτώσεις που παραμένουν στην ίδια κατάσταση εδώ και 14 χρόνια, όπως η Λητή και το Μελισσοχώρι.

Επομένως μιλάμε για τον Δήμο Λαγκαδά και τον Δήμο Ωραιοκάστρου, περιοχές δίπλα στην Θεσσαλονίκη, όπου οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες δεν έχουν πρόσβαση σε φρέσκο νερό αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για υδατογενείς ασθένειες. Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα καθώς οι κάτοικοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μόνον εμφιαλωμένο νερό άρα όχι φρέσκο, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ασφαλές, καθώς η ποιότητα του εξαρτάται από τον τρόπο αποθήκευσης. Επίσης γνωρίζουμε όλοι ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων στον υδροφόρο ορίζοντα οφείλονται στην αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, στην έλλειψη δόκιμης διαχείρισης των κενών συσκευασιών τους, στην εντατικοποίηση της γεωργίας και στην έλλειψη ελέγχου διάθεσης αποβλήτων επιχειρήσεων. Όλα αυτά οδηγούν στο φαινόμενο της νιτρορρύπανσης το οποίο θεωρούμε ότι έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα στην ατζέντα της ΠΚΜ, τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης και πρόληψης όσο και χρηματοδότησης. Πρόκειται για μικτές (αγροτικές και αστικές) περιοχές όπου αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός κατοίκων λόγω της κοντινότατα με την Θεσσαλονίκη.

Λόγω του ότι θέλουμε να συμβάλλουμε στην επίλυση του προβλήματος που απασχολεί 11.000 κατοίκους θέτουμε μερικά ερωτήματα και προτάσεις.

Ερωτήσεις

1. Γνωρίζουμε ότι η κάλυψη αναγκών νερού της Θεσσαλονίκης γίνεται από το υδραγωγείο Ανάβυσσου και Αξιού μέσω της ΕΥΑΘ ενώ οι Δήμοι Λαγκαδά και Ωραιόκαστρο (κάποιες ΔΕ) χρησιμοποιούν γεωτρήσεις νερού αμφιλεγόμενης ποιότητας. Γιατί δεν μερίμνησε, τόσα χρόνια, η ΠΚΜ ώστε να ενταχθούν αυτές οι περιοχές, στο δίκτυο της ΕΥΑΘ;

2. Γιατί δεν προγραμματίζει η ΠΚΜ με τους Δήμους, έργα ανόρυξης γεωτρήσεων σε βάθος μεγαλύτερο ώστε να αποφευχθεί ο μολυσμένος υδροφόρος ορίζοντας;

3. Επειδή οι περιοχές με μολυσμένο υπέδαφος βρίσκονται πλησίον της λίμνης Κορώνειας, έγιναν έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία της ΠΚΜ και ποια είναι τα αποτελέσματα; Υπάρχει μόλυνση του νερού της λίμνης από νιτρικά;

4. Δεδομένου ότι στις περιοχές με πρόβλημα υπάρχουν και αγροτικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το ίδιο επιβαρυμένο νερό άρδευσης, θέτοντας ζήτημα ασφάλειας στην τροφική αλυσίδα, πως αντιμετώπισε η ΠΚΜ αυτόν τον κίνδυνο; Ποια μέτρα παίρνονται σε τέτοιες περιπτώσεις;

5. Γνωρίζετε ότι τόσο η χρήση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων όσο και η διαχείριση των κενών συσκευασιών τους είναι η αιτία της νιτρορρύπανσης του υπεδάφους, η οποία έχει οδηγήσει σε καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η παράταξή μας, στις 29/4/2024 κατέθεσε ερώτημα με θέμα την συλλογή και διαχείριση κενών συσκευασιών, χωρίς να έχουμε πάρει απάντηση. Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για την πορεία της ερώτησής μας και πότε θα έχουμε την απάντηση.

Προτάσεις προς ΠΚΜ σε συνεργασία με τους Δήμους

1. Να μοιραστούν άμεσα, σε όλα τα νοικοκυριά και στους επιχειρηματίες των προβληματικών περιοχών, φίλτρα νερού αντίστροφης ώσμωσης, καθώς την περίοδο καλοκαιριού δεν δύναται να μένει ο κόσμος χωρίς πόσιμο νερό αλλά ούτε είναι υποχρεωμένος να διαθέτει μέρος των μειωμένων εσόδων του σε εμφιαλωμένες συσκευασίες νερού.

2. Να τοποθετηθούν όργανα συνεχούς ελέγχου ποιότητας νερού με συναγερμό για την υπέρβαση ορίων.

3. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες σχεδιασμού και χρηματοδότησης έργων σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΥΑΘ».

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση