Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Σάββατο 20/04/2024

Ξεπαγώνει η κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά

Το έργο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, όπως και 16 ακόμη σχολεία σε εννέα δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η σύμβασή του αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές καλοκαιριού.

Φως στην άκρη του τούνελ αρχίζει να φαίνεται για την ανέγερση και κατασκευή του 2ου γυμνασίου Λαγκαδά, καθώς μέσα στο Μάρτιο υπολογίζεται η αποστολή της σύμβασης από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε, που είναι η αναθέτουσα αρχή, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η υπογραφή της σύμβασης εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.

Το έργο παραμένει κολλημένο από το Μάιο του 2021, ενώ είναι ενταγμένο στη λίστα με τις 17 πρότυπες σχολικές μονάδες που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ σε εννέα δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ αυτών και ο δήμος Λαγκαδά.

Κληθείσα να απαντήσει σε σχετική επερώτηση της παράταξης «ΣΥΝ-εργασία», στο πλαίσιο της 1ης ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της περιφερειακής αρχής, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι ο διαγωνισμός για το έργο του 2ου γυμνασίου Λαγκαδά που ξεκίνησε το Μάιο του 2021 είναι πλέον στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενημερωθήκαμε ότι μέχρι και τον Μάρτιο υπολογίζεται να αποσταλεί η σύμβαση από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπογραφή της σύμβασης εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τις αρχές καλοκαιριού» επισήμανε η κ. Πατουλίδου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης δεν είχαν καμία αρμοδιότητα ή εμπλοκή στη χρηματοδότηση για την κατασκευή σχολείων και ειδικά των 17 συγκεκριμένων.

«Το έργο του 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά ανήκει στην ευθύνη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και εκτελείται μέσω της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε που είναι και η αναθέτουσα αρχή μέσω διαδικασίας ΣΔΙΤ» γνωστοποίησε η κ. Πατουλίδου και ανέφερε ότι περιλαμβάνεται στη δημιουργία των 17 σύγχρονων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ που είναι μοιρασμένες στην ΠΚΜ και συγκεκριμένα σε 9 δήμους.

Η ίδια, είπε ακόμη ότι ο ανάδοχος πρόκειται να αναλάβει το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία των 17 σχολικών μονάδων της Περιφέρειας, ενώ το κόστος του έργου και των 17 σχολείων ανέρχεται στο ποσό των 159,21 εκατ. ευρώ.

Νέα πρόσκληση για σχολεία

Στο μεταξύ μέσα στο Μάρτιο του 2024, όπως ανακοίνωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, θα εκδοθεί η πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης σχολικών κτιρίων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Περιφέρειας. «Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού (δήμους) και θα πρέπει να καλύπτουν διαπιστωμένες ανάγκες, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση προβλημάτων στατικής επάρκειας σε σχολικά κτίρια με την κατασκευή νέων κτιρίων» υπογράμμισε η κ. Πατουλίδου, προσθέτοντας ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα στο δήμο Λαγκαδά και στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο δήμο να στοιχειοθετήσουν φάκελο, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, και να στείλουν πρόταση για χρηματοδότηση για οποιοδήποτε άλλο σχολείο επιθυμούν.

Σε Kibo οι μαθητές του γυμνασίου

Υπενθυμίζεται ότι από το 2021 έως σήμερα το 2ο γυμνάσιο Λαγκαδά δεν λειτουργεί, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους περίπου 600 μαθητές να φιλοξενούνται σε kibo και οι υπόλοιποι σε σχολείο της κοινότητας Κολχικού. Κοινώς η προσωρινή λύση κατέστη… μόνιμη για μαθητές και εκπαιδευτικούς που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στα «κάγκελα», ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για την ανέγερση του νέου γυμνασίου.

Την ίδια ώρα προσπάθειες για να τρέξουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη διαμόρφωση του οικοπέδου, καταβάλλει η διοίκηση του δήμου Λαγκαδά, με τη δήμαρχο Νίκη Ανδρεάδου να έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να προβούν σε χαράξεις των δρόμων όπου θα ανεγερθεί το σχολείο, όπως και τη χάραξη ενός ακόμη δρόμου για να έχουν ασφαλή πρόσβαση και οι μαθητές του Λυκείου που βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο.

Σύμφωνα με την κ. Ανδρεάδου το πρώτο βήμα για την ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το 2ο γυμνάσιο Λαγκαδά πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2023 με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης έκτασης από τον δήμο στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έκταση συνολικά 5.696,73 τ.μ. στην οποία πρόκειται να ανεγερθεί το νέο σχολικό κτίριο. «Ως νέα δημοτική αρχή αναδείξαμε και προτεραιοποιήσαμε το θέμα της σχολικής στέγης, καθώς είναι τεράστια τα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Δίνουμε μάχη για να επισπευστούν οι διαδικασίες ανέγερσης νέου σχολείου μέσω ΣΔΙΤ που είναι εγκεκριμένο για το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, ενώ αναζητούμε κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης για να εντάξουμε και το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά» τόνισε η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου.

ΠΗΓΗ MK THESS

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα