Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Παρασκευή 01/12/2023

Υποδοχή Τιμίου Ξύλου στα Πετροκέρασα της Ι.Μ. Ιερισσού

Ακολουθώντας παράδοση ετών, δηλαδή από το 1768, και πάλι το Τίμιο Ξύλο από τη Γεραρά Μονή Ξηροποτάμου Αγίου Όρους ήρθε στα Πετροκέρασα, που το περίμεναν με μεγάλη προσμονή και αγάπη, επειδή τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω Κορωναϊού, τους έλειψε, το Ξύλο της ζωής, που μοσχοβόλησε υγεία και ευλογία στην Κοινότητα αυτή, σώζοντάς την από τη λοίμη της πανώλης.

Το Σάββατο του Λαζάρου γίνεται πανηγύρι στην Κωμόπολη αυτή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, όπως και φέτος δηλαδή, στις 6 η ώρα το απόγευμα!

Η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, εκπροσωπούμενη από τους Ιερομονάχους Πατέρες Εφραίμ και Μακάριο, αποσταλμένους του Καθηγουμένου αυτής Παν. Αρχιμ. π. Ιωσήφ, προσκομίζουν το Ξύλο της Ζωής με κάθε μεγαλοπρέπεια στην Ενορία του Προφήτου Ηλιού, το Οποίο παραμένει μέχρι και τη Μ. Δευτέρα την πρωΐα, όπου, αφού τελεσθεί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, επιστρέφει, κάνοντας στάση στη Γαλάτιστα και στην Αρναία για προσκύνημα, στο θρονί Του.

Των όλων Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από Κληρικούς της υπ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως και εξ ετέρων Ιερών Μητροπόλεων, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Ριγανά και τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα.

Η υποδοχή από τον Σεβασμιώτατο, τον Ιερό Κλήρο και τις Αρχές πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της Κωμοπόλεως, όπου ο Εφημέριος Αιδ. π. Μιχαήλ Γιαννάκοβ, σε συνεργασία με τον τοπικό Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Καλαφάτη, είχαν ευπρεπίσει ειδική εξέδρα, ενώ τιμές απέδωσε η Μπάντα του Δήμου Λαγκαδά.

Πολύς ο Λαός του Θεού προσήλθε για να προσκυνήσει το Μακάριο Ξύλο, επί του οποίου υπεγράφη με το Αίμα του Κυρίου μας η σωτηρία του ανθρώπου και για να ζητήσει τη δύναμή Του για κάθε προσβολή και πόλεμο που δέχεται στην έρημο της σημερινής κοινωνικής Σαχάρας που διατρίβει. Επικεφαλής του Λαού οι Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου (τ. Υπουργός), κα Δώρα Αυγέρη και κα Κωνσταντίνα Αδάμου, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Χρήστος Κομπόγιαννος, η Πρόεδρος της Δημ. Επιχείρησης Πολυγύρου κα Μαρία Αβέρη, οι Πρόεδροι Πετροκεράσων κ. Αθανάσιος Καλαφάτης, Λειβαδίου κ. Δημήτριος Γουδήρας, Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαος Κοπαρανίδης και Βασιλικών κ. Αστέριος Καρακώττας, η Δημ. Σύμβουλος Λαγκαδά κα Νίκη Ανδρεάδου, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Φάνης Παπάς, η Διοικητής του Α.Τ. Καλλινδοίων κα. Αποστολία Μεγαρχιώτη, ο τ. Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, η Πρόεδρος του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Πετροκεράσων «Ομβριανός» κα Στέλλα Παπαγεωργίου, κ.α.

Επί της εξέδρας τους εξ Αγίου Όρους Πατέρες, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον περιεστώτα Λαό προσεφώνησε καταλλήλως ο Σεβ. Ιερισσού, τονίζοντας τους ακατάλυτους δεσμούς της υπ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως τόσο με την σεπτή Μονή Ξηροποτάμου και τον άγιο Ηγούμενό της, όσο και με τον γεραρό Άθωνα. Χαρακτήρισε μάλιστα τη Μητρόπολη Ιερισσού Πρόναο του Αγιωνύμου Όρους που συνιστά ουσιαστικά και την ευλογημένη είσοδο στο Περιβόλι της Παναγίας.

Για τον Τίμιο Σταυρό ο Μητροπολίτης παρετήρησε ότι είναι ο τόπος και ο τρόπος που ο Τριαδικός Θεός εξέχεε την άνευ όρων αγάπη Του για τον άνθρωπο και συνάμα τόνισε ότι ο Σταυρικός θάνατος του Κυρίου μας είναι θάνατος αντιπροσωπευτικός υπέρ ημών, εκούσιος θάνατος του Θεανθρώπου χάριν της σωτηρίας ανθρώπου και σύμπαντος για να ζήσει ο κόσμος και τέλος σύμβολο και συμβόλαιο καταλλαγής, δηλαδή συμφιλιώσεως Θεού και ανθρώπου, για την επιστροφή του αδαμιαίου γένους και πάλι στη φωλεά του Πατέρα, απ’ όπου εξέπεσε.

Τον Σεβασμιώτατο αντιφώνησε κατάλληλα ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Παν. Αρχιμ. π. Εφραίμ Ξηροποταμινός, ο οποίος υπεγράμμισε την αδιάσειστη πνευματική σχέση Πετροκεράσων και Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, ζητώντας από τον Λαό του Θεού να φέρει επαξίως στους ώμους του το Ξύλο της Ζωής.

Εκ μέρους των Πετροκεράσων τον Σεβασμιώτατο, τους Ξηροποταμινούς Πατέρες, τις Αρχές, τον Ιερό Κλήρο και τον Λαό χαιρέτησε η κα Στέλλα Παπαγεωργίου, ευχαριστώντας και τον Σεβασμιώτατο και την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου και το Άγιο Όρος ολάκερο για τη πνευματική του σφραγίδα και την τιμή με την οποία προβάλλει την Ορθοδοξία παγκοσμίως.

Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή και ο Πολύτιμος θησαυρός στα χέρια του Σεβασμιωτάτου αναπαυόμενος, μεταφέρθη στον Ναό του Προφήτου Ηλιού, όπου ετελέσθη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και ετέθη εις προσκύνηση του Λαού, ο οποίος σημειωτέον και μέχρι την Απόλυση της Ακολουθίας προσήρχετο άνευ διακοπής για να καταθέσει τον σεβασμό του.

 

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ο Μητροπολίτης και η νέα Δήμαρχος Λαγκαδά στην Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη

Σε μια σημαντική προσκυνηματική επίσκεψη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Πλάτωνας, συνοδευόμενος από την νεοεκλεγείσα Δήμαρχο Λαγκαδά, κα. Νίκη Ανδρεάδου, και τον