Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

ΙΑΤΡΙΚΑ – Η θεραπεία που αναστρέφει τη γυροειδή αλωπεκία

Δρ Αμαλία Τσιατούρα

Η δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή της μεσοθεραπείας PRP σε δύσκολο περιστατικό γυροειδούς αλωπεκίας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας στο Βανκούβερ.

Η μεσοθεραπεία PRP στη μάχη κατά της τριχόπτωσης
Μια φυσική και επαναστατική μέθοδος που γίνεται εύκολα και γρήγορα επαναφέρει την πυκνότητα στα μαλλιά χωρίς φάρμακα. Μάθετε πώς.

giroeidis-prinmeta
Το ευρύ φάσμα της τριχόπτωσης προσπαθούν καθημερινά να αντιμετωπίσουν άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Από την εποχική που μπορεί να εμφανιστεί προσωρινά μετά την εγκυμοσύνη μέχρι την εκτεταμένη αραίωση. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες ερευνούν τη δυναμική που έχει η αυτόλογη μεσοθεραπεία γνωστή και ως PRP (platelet rich plasma, δηλαδή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) σε αυτοάνοσες μορφές τριχόπτωσης. Η δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια του τμήματος Δερματολογίας της κλινικής Cosmetic Derma Medicine παρουσιάζει με την επιστημονική της ομάδα τα οφέλη που είχε η εφαρμογή του PRP σε ένα ιδιαίτερο περιστατικό: στη γυροειδή αλωπεκία ενός 13χρονου αγοριού με εκτεταμένη, σχεδόν ολική απώλεια μαλλιών. Το περιστατικό θα παρουσιαστεί στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας στο Βανκούβερ του Καναδά (8-13 Ιουνίου).

Τι έδειξε η μελέτη
Όπως εξηγεί η Δρ Τσιατούρα το 13χρονο αγόρι παρουσίαζε το αυτοάνοσο νόσημα της γυροειδούς αλωπεκίας περίπου 6 χρόνια. Στη συγκεκριμένη κατάσταση, η αναγενής φάση που σχετίζεται με το στάδιο ανάπτυξης των τριχοθυλακίων γίνεται πολύ σύντομη με αποτέλεσμα οι τρίχες να μην αναπτύσσονται και να πέφτουν. Η αραίωση μαλλιών του παιδιού ήταν σχεδόν καθολική σε τόσο νεαρή ηλικία, γεγονός που επηρέαζε αρνητικά την ψυχολογία του. «Όταν ήρθε στην κλινική είχε δοκιμάσει φαρμακευτική αγωγή και χρησιμοποιούσε τοπικά λοσιόν μινοξιδίλης με φτωχά αποτελέσματα. Έτσι αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την αυτόλογη μεσοθεραπεία» επισημαίνει η Δρ Τσιατούρα και συνεχίζει: «Έχει αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες ότι το PRP ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων και επιμηκύνει την αναγενή φάση του θύλακα της τρίχας».

Το θεραπευτικό πλάνο περιελάμβανε 6 συνεδρίες, 1 ανά δίμηνο. «Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Κάνουμε αιμοληψία από τον ασθενή και επεξεργαζόμαστε το πλάσμα του αίματός του. Μέσα σε 15’ απομονώνουμε τα αιμοπετάλια και τα ενεργοποιούμε με ιόντα ασβεστίου. Στην συνέχεια εγχέουμε το μείγμα σε όλη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής και σε εκείνη των φρυδιών που είχαν πέσει».
Το αποτέλεσμα; Μετά από 2 μήνες η εικόνα που εμφάνιζε ο 13χρονος άλλαξε σημαντικά. Τα μαλλιά άρχισαν να επανεκφύονται και να γίνονται πυκνά. Σύμφωνα με τη δερματολόγο η αυτόλογη μεσοθεραπεία εφαρμοζεται και σε απλά περιστατικά τριχόπτωσης, όπως σε ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, σε θυλακικό λειχήνα, εποχική τριχόπτωση, σε γυναίκες που εμφανίζουν το πρόβλημα μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και μετά από μεταμόσχευση μαλλιών για πιο γρήγορη επαναφύτρωση και επούλωση.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα