Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Δ.Βαρτζόπουλος: Τι σημαίνει ποιότητα υγειονομικών υπηρεσιών

Οι διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας είναι ευκαιρία δομικού εκσυγχρονισμού όλων των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, υποστήριξε ο κ. Βαρτζόπουλος στην ομιλία

του για το σχετικό σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας.

Υπάρχουν δείκτες, που εξασφαλίζουν μετρήσιμη και συγκρίσιμη ποιότητα ανέφερε ο Βουλευτής. Εισαγωγή αναλυτικής λογιστικής με κέντρα κόστους. Πλήρης υιοθέτηση των νοσηλείων ανά διαγνωστική κατηγορία. Δίδεται έτσι η δυνατότητα συγκρίσεων με βέλτιστες πρακτικές και αποτελέσματα ομοειδών μονάδων στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό.

Υπάρχουν και δείκτες ιατρικής απόδοσης: Επιπλοκές και παρατάσεις νοσηλείας, υποτροπές και επανεισαγωγές, ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις.

Ο κ Βαρτζόπουλος επέστησε στην συνέχεια την προσοχή στην δυνητική χρήση των δεικτών αυτών στην αλυσίδα διασφάλισης της ποιότητας του προσωπικού: Η φήμη του ιατρικού προσωπικού είναι, που αυξάνει τους αριθμούς άρα και τα οικονομικά αποτελέσματα, που είναι και ο ασφαλέστερος δείκτης ποιότητος.

Αν τώρα λοιπόν ρυθμισθούν έτσι τα πράγματα, ώστε η γνώμη του Συντονιστού Διευθυντού να είναι καθοριστική για την σύνθεση της ομάδος, αμέσως έχουμε μια εικόνα για την επιστημονική και διοικητική του δεινότητα. Κι αν στο τέλος της 2-3 έτους θητείας του επανακρίνεται από την Διοίκηση, ή επιλέγει αυτός το ίδρυμα, που θα πάει, αμέσως έχουμε μια ασφαλή εικόνα της ικανότητος της Διοίκησης .

Ποιότητα βέβαια σημαίνει και επάρκεια υπηρεσιών στο σύνολο του πληθυσμού. Δεν μπορούμε πχ, να έχουμε στεφανιογράφους παντού, αλλά η ανθρωπίνως επαρκής πρόσβαση σε μια επείγουσα στεφανιογραφία είναι υποχρέωση του κράτους Προνοίας στον λαό σε κάθε άκρη της επικρατείας.

Η ποιότης πρέπει, να ελέγχεται και στον ιδιωτικό τομέα: Τι υπηρεσίες προσφέρουν οι ιδιωτικές κλινικές για την διαφορά, που πάντοτε εισπράττουν; Δεν θα πρέπει, να υπάρχει κλιμάκωση του νοσηλίου αντίστοιχος της προσφερομένης ποιότητος; διερωτήθηκε ο Βουλευτής.

Σημαντικότατη είναι η διασφάλιση της ποιότητας στης πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τούτο γίνεται μόνο με την σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες ιατρούς, που θα διανέμονται στον πληθυσμό κατά τις καλύτερες ευρωπαϊκές κλείδες. Έτσι ώστε σε ελάχιστο χρόνο, να επιτευχθεί το αυτονόητο: πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών όλου του πληθυσμού χωρίς καμμία επιβάρυνση πέραν των ασφαλιστικών εισφορών.

Ποιότητα στην συνταγογράφηση σημαίνει συμμόρφωση με διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα. Άρα εξασφάλιση ποιοτικής λειτουργίας είναι ο έλεγχος και η εφαρμογή clawback στον συνταγογραφούντα τις εξετάσεις και τα φάρμακα και όχι στο εργαστήριο, που τις κάνει, είτε στον εισαγωγέα, παραγωγό και φαρμακοποιό.

Είναι γνωστό, ότι η δαπάνη παραμένει σταθερά και αμείωτος και ότι οφείλεται όχι στον όγκο αλλά στην επιλογή των σκευασμάτων. Άρα λοιπόν ευκαιρία, να καθοδηγηθεί ο ΕΟΠΥΥ σε διαγωνισμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιλογής των γενοσήμων για τις βασικές νοσολογικές κατηγορίες, που θα αποζημιώνει.

Η αναζήτηση της ποιότητας λοιπόν είναι συνεχής εκσυγχρονισμός.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα