Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Πορεία κατά της Μ.Ε.Α Λαγκαδά και καύσης σκουπιδιών ΒΙΝΤΕΟ

«Έγκλημα» θεωρούν συλλογικότητες που διαμαρτύρονται «τις γιγάντιες ΜΕΑ, που παράγουν απορριμματογενές καύσιμο». Στο στόχαστρο επίσης ΣΔΙΤ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη .

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και την καύση σκουπιδιών πραγματοποίησαν, το μεσημέρι, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες της πόλης. Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στο Διοικητήριο, ακολουθώντας τη διαδρομή Εγνατία-Αγίας Σοφίας-Τσιμισκή-Αριστοτέλους-Εγνατία-Βενιζέλου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων, ο Ηλίας Σμήλιος ανέφερε ότι μετά τη σημερινή πρώτη μεγάλη κινητοποίηση, οι συλλογικότητες της πόλης ανανεώνουν το ραντεβού για επόμενες δράσεις. «Στόχος μας είναι να ενημερωθεί η κοινωνία της Θεσσαλονίκης για το έγκλημα που ετοιμάζεται με τις γιγάντιες ΜΕΑ, που παράγουν απορριμματογενές καύσιμο, και να κινητοποιηθεί απέναντι στην εγκληματική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που στηρίζουν την καύση, έναντι των φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα μείνουμε στους δρόμους», σημείωσε ο κ. Σμήλιος.

Ο Ζαφείρης Φωτιάδης, εκπροσωπώντας τη Συνεργασία όλων κατά της ΜΕΑ περιοχής Λαγκαδά, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έργα όπως αυτά αποτελούν ταφόπλακα στην ανακύκλωση και τόνισε ότι θα αυξήσουν τελικά την παραγωγή απορριμμάτων.

Σχετικά με τις ΜΕΑ είπε πως «θα “υποδέχονται” ετησίως πάνω από 300.000 τόνους απορριμμάτων από Κατερίνη, Πέλλα, Ημαθία και Θεσσαλονίκη. Δεδομένου, δε, ότι πρόκειται για ΣΔΙΤ, θα υπάρχουν ρήτρες για παράδοση συγκεκριμένου τονάζ σκουπιδιών στις μονάδες, άρα αντί να μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων θα αυξάνεται». Επίσης, υποστήριξε ότι η καύση προκαλεί αέρια ρύπανση, εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία.

Σε ψήφισμά τους, οι φορείς ενάντια στην καύση υπογραμμίζουν:

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη υποβάθμιση της ζωής μας από την καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν (και όποια άλλη ενεργοβόρα βιομηχανία), την κατασκευή των γιγαντιαίων ΜΕΑ στον Άγιο Αντώνιο της Θέρμης και τη Μαυροράχη του Λαγκαδά, αλλά και την καθημερινή αέρια ρύπανση από τα ΕΛΠΕ και την Elpedison στην περιοχή του Κορδελιού και της δυτικής Θεσσαλονίκης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Λουτρά Λαγκαδά: Τι λέει η αστυνομία για την κλοπή του χρηματοκιβωτίου

Θεσσαλονίκη 19.3.2024: Εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις κλοπών και υπεξαίρεσης, κατά περίπτωση, από εταιρείες του Δήμου Λαγκαδά και εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ερευνών. Πέραν της αστυνόμευσης