Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τρίτη 19/03/2024

Στα δύσκολα της πανδημίας κρατήσαμε την τοπική μας κοινωνία όρθια

Στα δύσκολα της πανδημίας κρατήσαμε την τοπική μας κοινωνία όρθια
Του Παντελή Τσακίρη
Δημάρχου Ωραιοκάστρου για το OTA24

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε τον ορισμό αυτού του φαινομένου που ο Νασίμ Τάλεμπ αποκάλεσε “μαύρο κύκνο”.

Ο όρος επιδιώκει να περιγράψει μία κατάσταση τόσο αδιανόητη, ώστε να μην μπορεί να προβλεφθεί από κανέναν. Όπως, λοιπόν, ήταν φυσικό καμία δημοτική αρχή που εξελέγη στην Ελλάδα το 2019 δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα είχε να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Τα εμπόδια που συναντήσαμε ήταν πολύ μεγάλα, καθώς η πανδημία απαιτούσε από τις διοικήσεις αυξημένη επαγρύπνηση, μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, αλλά με περιορισμένους ανθρώπινους πόρους και επιπρόσθετες διαδικαστικές δυσλειτουργίες.

Στον Δήμο Ωραιοκάστρου, ωστόσο, οι επιπλέον δυσκολίες λειτούργησαν και ως καταλύτης για να απλοποιήσουμε διαδικασίες και να σταθούμε στο πλευρό των συνδημοτών μας, ειδικά των πιο ευάλωτων.

Πράξαμε τα παραπάνω μέσα από παρεμβάσεις στον διοικητικό μηχανισμό, την εμπέδωση της ψηφιοποίησης και την ενίσχυση των κοινωνικών μας υπηρεσιών.
Ακολουθεί ενδεικτική αναφορά και περιγραφή των κρισιμότερων από αυτές χωρίς όμως να είναι εξαντλητική.

Προς μια ταχύτερη, αποτελεσματικότερη διοίκηση
• Μειώσαμε καθοριστικά τον χρόνο έκδοσης ΤΑΠ: πριν αναλάβουμε, ο δημότης ήταν αναγκασμένος να περιμένει έως και 3 μήνες! Με δραστικές κινήσεις μας μειώσαμε αυτό το απαράδεκτο χρονικό διάστημα αναμονής σε μία μόλις εβδομάδα. Αφαιρέσαμε έτσι από τους δημότες μας ένα πρόβλημα που τους ταλαιπωρούσε άδικα.
• Ελαφρύναμε τους συνδημότες μας «με το καλημέρα», μειώνοντας τα δημοτικά τέλη για όλους τους επαγγελματίες του τόπου μας κατά 11,4% και για όλα τα νοικοκυριά κατά περίπου 17%.

• Διεκπεραιώσαμε το 80% των υποθέσεων του δήμου μέσα από την Οικονομική Επιτροπή με συνέπεια και ευελιξία, αξιοποιώντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στο έπακρο. Με αυτόν τον τρόπο μειώσαμε τον χρόνο διεκπεραίωσης των οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων του δήμου μας.
• Αναδιαρθρώσαμε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου μας, δηλαδή αναδιαρθρώσαμε τις υπηρεσίες μας και αξιοποιήσαμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό μας. Για πρώτη φορά μάλιστα συμμετείχαμε στο πρόγραμμα της κινητικότητας του υπουργείου Εσωτερικών και πετύχαμε να εμπλουτίσουμε τους ανθρώπινους πόρους του δήμου μας.
• Καταρτίσαμε άρτιους και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτών μας.
• Πάρα την πανδημία, παρά τα επιπλέον εμπόδια, διασφαλίσαμε για τα ταμεία του δήμου μας πλεόνασμα περίπου 2.000.000 ευρώ.
• Καταφέραμε να λειτουργεί άψογα το ταμείο προμηθειών, και ειδικά υπό συνθήκες πανδημίας που οι ανάγκες ήταν αυξημένες και το διοικητικό έργο περισσότερο φορτωμένο ειδικά σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοιού, όπως απολυμάνσεις κτιρίων, προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού κ.α.
Ενισχυμένη κοινωνική στήριξη
• Εγκαινιάσαμε Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια.
• Διοργανώσαμε αιμοδοσίες σε συνεργασία με το Θεαγένειο, ακόμη και στην περίοδο της καραντίνας, ενισχύοντας τις τράπεζες αίματος σε κρίσιμες περιόδους.
• Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ διενεργούμε στις Δημοτικές Ενότητες rapid test για τον Covid-19. Εκατοντάδες συνδημότες μας κάνουν δωρεάν τεστ. Γνωρίζουμε έτσι την επιδημιολογική κατάσταση στον τόπο και θωρακιζόμαστε απέναντι στον κορωνοϊό.
• Εφαρμόζουμε εμβολιασμούς κατ’ οίκον κατά του Covid-19.
• Οι συμπολίτες μας απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του «Remote Care», το ειδικό όχημα μεταφοράς ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού, που παρέχει δωρεάν βασικές ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους. Μέσα σχεδόν σε δύο μήνες εκατοντάδες πολίτες σε όλες τις Κοινότητες έκαναν δωρεάν εξετάσεις.
• Συμβάλαμε στη δημιουργία δύο εμβολιαστικών κέντρων στον Δήμο Ωραιοκάστρου, ώστε οι δημότες να μπορούν να εμβολιάζονται στον τόπο κατοικίας τους.
• Διεκδικήσαμε τη δημιουργία βάσης ΕΚΑΒ στο Ωραιόκαστρο και το πετύχαμε.
• Δημιουργήσαμε στον Δρυμό Δημοτικό Ιατρείο, δίνοντας λύση στο πρόβλημα των κατοίκων με τη συνταγογράφηση και τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων.
• Προσφέραμε έτοιμα γεύματα σε ευάλωτες οικογένειες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

• Εκσυγχρονίζουμε το Δήμο μας για να εξυπηρετούμε τους δημότες εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. Εντάξαμε τα ΚΕΠ στο πρόγραμμα myKEPlive, στην υπηρεσία εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης από τα ΚΕΠ. Πλέον οι πολίτες εξυπηρετούνται με βιντεοκλήση από υπάλληλο των ΚΕΠ.
• Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου οι πολίτες μπορούν ηλεκτρονικά να υποβάλλουν αιτήσεις και να λαμβάνουν έγγραφα που αιτούνται και πιστοποιητικά.
• Για το ψηφιακό άλμα που κάνουμε στο Δήμο Ωραιοκάστρου αποσπάσαμε διάκριση στον τομέα παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Μας απονεμήθηκε το βραβείο «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση» (ELOGE) από την ΚΕΔΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Πετύχαμε την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή δράση WiFi4EU. Αυτό σημαίνει δωρεάν ασύρματο internet σε δημόσιους χώρους.

• Δημιουργήσαμε τη δημοτική διαδικτυακή πλατφόρμα followgreen.gr/oraiokastro. Πρόκειται για πλατφόρμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης με στόχο να εκπαιδεύσει τους πολίτες σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα.
• Ανοίξαμε τον δρόμο για την ψηφιακή εκλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη».

Η πανδημία του κορωνοϊού αναμφίβολα έβγαλε τις ζωές μας από την κανονική τους ροή, ζημίωσε την οικονομία και επιβάρυνε το έργο του διοικείν, όμως αυτό που δεν κατάφερε είναι να κλονίσει την πίστη μας σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα