Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Τετάρτη 27/09/2023

Η Αντιπολίτευση σε ένα δήμο είναι άμοιρη των ευθυνών ?

Διαβάζοντας κάποιο λεξικό χωρίς να είσαι ειδήμων  όπως και να βάλετε τον όρο << ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ >> και σε μια εφαρμογή ερώτησης προς την τεχνητή νοημοσύνη  θα δείτε πως εκεί αναφέρεται ότι ο όρος «αντιπολίτευση» ουσιαστικά είναι ένας ειδικός τεχνικός όρος προσδιορισμού του Συνταγματικού Δικαίου της οποιασδήποτε μορφής δημοκρατίας καθώς και δημοτικών συμβουλίων .

Όταν την αντιπολίτευση ασκούν περισσότερα του ενός κόμματα, τότε το μεγαλύτερο εξ αυτών, σε αριθμό συμβούλων , χαρακτηρίζεται «κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης» ή «κόμμα μείζονος αντιπολίτευσης» και απλούστερα «αξιωματική αντιπολίτευση» ή «μείζων αντιπολίτευση».
Χωρίς να ανοίξετε κάποιο λεξικό, όλοι ξέρουμε πως αντιπολίτευση ονομάζεται γενικά η οποιαδήποτε εναντίωση με επιχειρήματα  κατά της εκάστοτε διοίκησης του Δήμου 
Αυτή ασκείται, κατά βάση,  από σύμβουλους πρόσωπα παρατάξεων ή ανεξάρτητους σύμβουλους .
Η αντιπολίτευση εκδηλώνεται είτε δια λόγου -αναφορές, καταγγελίες, κ.λπ.- είτε δι’ έργου (δράσης), όπως -για παράδειγμα- με καταψήφιση ή αποχώρηση ή απεργιακή κινητοποίηση.
Όλοι ξέρουμε, όμως, από όσα έχουμε παρακολουθήσει σε Δημοτικά Συμβούλια η στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, ότι μπορεί να φθάσει και σε εξύβριση δια λόγου ή έργου.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες διαφόρων γεγονότων με την ανυπαρξία της διοίκησης να ασκήσει τα καθήκοντα της προς του δημότες  στα οποία φέρει αρνητικό  πρωταγωνιστικό ρόλο και η Αντιπολίτευση .
Η αντιπολίτευση είναι ένα σημαντικό μέρος μιας δημοκρατίας. 
Είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της διοίκησης του Δήμου και την παροχή εναλλακτικών λύσεων στις πολιτικές της,  χωρίς μη σοβαρές αναρτήσεις τύπου κοινωνικών δικτύων .
Τα καθήκοντα της αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν:
  • Παρακολούθηση της καθημερινότητας των δημοτών και την παροχή εναλλακτικών λύσεων στις πολιτικές της.
  • Υποβολή ερωτήσεων στους  αρμόδιους  αντιδημάρχους και δήμαρχο .
  • Βοήθεια στην καταπολέμηση της διαφθοράς και όχι αποσιώπηση γεγονότων που ακούγονται και γράφονται καθημερινά  .
  • Εκπροσώπηση των συμφερόντων των πολιτών που δεν εκπροσωπούνται από την εκάστοτε παράταξη .
  • Εξασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας του δημοτικού έργου  .
Για να συνοψίσουμε η  αντιπολίτευση παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της καλής διακυβέρνησης. και βοηθά  να διασφαλιστεί ότι η εκάστοτε δημοτική διοίκηση είναι υπεύθυνη και ότι οι πολιτικές της είναι προς το συμφέρον του λαού.
Και επειδή μιλάμε για ΔεξιόΑριστερά μείγματα πολιτικών  με την πεποίθηση αγαπώ τον τόπο και τόπος μου δεν έχει χρώμα όπως και του που μένω και ζω  θα μιλήσουμε εκ των αριστερών –
Ο  Λένιν έλεγε πως «ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς» .
Εν προκειμένω, η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει να καθοδηγείται από κάποιους ανθρώπους στο εσωτερικό της, οι οποίοι -εν τέλει- αποτελούν θείο δώρο στην ανυπαρξία της εκάστοτε διοίκησης  με την προσπάθεια να εξαγοράσουν συνειδήσεις όπως άλλοτε στο παρελθόν  .
Μερικές Ερωτήσεις που προκύπτουν για σκέψη  ….. 
Πως ο άνθρωπος που είναι ο υπεύθυνος για την καθημερινότητα των δημοτών πρέπει να είναι και να ζει σε άλλο δήμο ?
Σύμφωνα με ποια κριτήρια ψηφίζουμε?
Ποια είναι τα μοντέλα πίσω από την εκλογική μας συμπεριφορά ?
Τι μας κάνει να καταστρέφουμε με την ψήφο μας συνεπώς τον τόπο μας  και γινόμαστε συνένοχοι ?
Θα τα αναλύσουμε σε δεύτερη φάση …..

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Ο γνωστός επιχειρηματίας Χρήστος Παπασωτηρίου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη “Αλληλεγγύη“, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα είναι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο γνωστός επιχειρηματίας Χρήστος Παπασωτηρίου.

Μαρία Κουλτουκή για ένα Αειφόρο Λαγκαδά εκμεταλλευόμενοι τις Ανανεώσιμες Πηγές και τα Φωτοβολταϊκά

Μαρία Κουλτουκή για έναν Αειφόρο Λαγκαδά εκμεταλλευόμενοι τις Ανανεώσιμες Πηγές και τα Φωτοβολταϊκά Αγαπητοί συμπολίτες του Δήμου Λαγκαδά είμαι πτυχιούχος της Νομικής σχολής του ΑΠΘ

Κατερίνα Καραποστόλου Σκέψεις και προτάσεις για την εκπαιδευτική πολιτική του Δήμου Λαγκαδά

Κατερίνα Καραποστόλου : Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες Η περίοδος που διανύουμε– με χρονικό ορόσημο τις δημοτικές εκλογές της  8ης Οκτωβρίου 2023 – αποτελεί μια περίοδο σημαντικών

Νέος Πρόεδρος Χρήστος Παντέλης του Πειθαρχικού της Ένωσης Λειτουργών & Γραφείων Κηδειών Ελλάδος

Για τρίτη θητεία πρόεδρος του Πειθαρχικού της Ενωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος ο Χρήστος Παντέλης Συνεχίζει για τρίτη θητεία ο Χρήστος Παντέλης ως πρόεδρος του