Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Λαγκαδά, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

Δευτέρα 15/04/2024

Λαγκαδάς αναφορά – καταγγελία Στρατόπεδο Μπαρέτη

ΠΡΟΣ:

1.   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΕΝ

2.   Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης

3.   ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

4.   ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ – ΑΥΤΟΨΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΑΓΚΑΔΑ

5.   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

6.   Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος7. Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος

8.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

9. Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκη

10.ΔΗΜΟΣ  ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 

11…ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

12.. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Τ.Κ 57200 – ΛΑΓΚΑΔΑΣ

13. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

14. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

1.Νίκη Ανδρεάδου

2.Ιωάννης Αναστασιάδης

3.Μαρκέλλα Ταυρίδου

4.Θεόδωρος Τσιαμπάζης

5. Χρύσα Σάμου

6. Φίλιππος Γεωργουδάκης

7. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ 

 

ΛΑΓΚΑΔΑΣ 12/6/2023

 

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Του ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ *************************************  Δήμου Λαγκαδά – Δημότη και κατοίκου  Λαγκαδά Τ.Κ 57200 με διεύθυνση **************** με τηλέφωνο επικοινωνίας ************* και ταυτότητα ************* .

Κατά του Πρώην Δημάρχου Λαγκαδά Ιωάννη Ταχματζίδη εις γνώση των παρακάτω και με επιφύλαξη του σημερινού Δημάρχου Λαγκαδά Γεωργίου Ξενιτίδη εις γνώση των παρακάτω καθώς παντώς υπευθύνου και αρμόδιου Αντιδημάρχου πρασίνου διακομιδής μπάζα και φερτών υλικών .

Σας καταγγέλλουμε με την αναφορά – καταγγελία μας, ότι στο πρώην Στρατόπεδο Μπαρέτη, που βρίσκεται στον οικισμό του Λαγκαδά, λειτουργεί παράνομος χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων-ανεξέλεγκτη χωματερή μέχρι σήμερα παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας από τον Οκτώβριο του 2020  και την προσπάθεια μας ενημέρωσης ΜΕΧΡΙ  ΚΑΙ ΤΗΝ  ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ  2023 του Δημάρχου Λαγκαδά  (πρώην) Ιωάννη Ταχματζίδη για την κατάσταση που επικρατεί στο παραχωρημένο στον Δήμο Στρατόπεδο Λαγκαδά – Πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη .

Στις 18 Μαΐου 2023 και ώρα 15:00 καλέσαμε το 100 και έστειλε περιπολικό για να δεί την σημερινή κατάσταση που επικρατεί όπου καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων . Στο πρώην Στρατόπεδο του Δήμου Λαγκαδά όπου αυτήν την στιγμή βρίσκεται χωματερή πάνω των 40 στρεμμάτων  με τεράστιες επιπτώσεις στους δημότες και την τοπική κοινωνία .

Εντοπίστηκαν ύστερα από έρευνα μας και με μαρτυρίες δημοτών και της Κωνσταντίας Βασαρμίδου κάτοικου και δημότη Λαγκαδά που έιχαμε κρυφτεί στο στρατόπεδο για να εντοπίσουμε τους δράστες καθώς η πόρτα είναι όλη ημέρα ανοιχτή  , διαπιστώσαμε να ξεφορτώνουν φορτηγά του Δήμου Λαγκαδά και φορτηγάκι χρώματος άσπρο και πιθανώς ιδιοκτησίας του αντιδημάρχου Δημοτικών ενοτήτων Εμμανουήλ Πατλιάκα που γράφει πάνω Ξύλα Πατλιάκας καθώς και ένα μπλε χρώματος που κουβαλούσε μπάζα του Δήμου Λαγκαδά που είχαμε φωτογραφίσει σε σημείο του   Λαγκαδά  προφανώς υπαλλήλου .

Στην μία πλευρά –την μπροστινή -του στρατοπέδου  λειτουργεί «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», που διαφημίζεται ως ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελεί έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης.

Στην πίσω πλευρά του όμως ,σε έκταση πολλών στρεμμάτων άνω των (40)  ,γίνεται παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων πάσης φύσεως -διάφορα μπάζα – ελαστικά αυτοκινήτων –πλαστικά –λάστιχα-στρώματα- ξερά κλαδέματα -άλλα συμβατικά και ανακυκλώσιμα σκουπίδια-προϊόντα εκσκαφής – εκσκαφή και παράνομη αμμοληψία και ακόμη χειρότερα διάφορα προϊόντα αμιάντου! Γενικά επικρατεί μια κατάσταση που παραπέμπει σε κανονικό σκουπιδότοπο .

Η παραπάνω δραστηριότητα γίνεται δυστυχώς με αυτοκίνητα και μηχανήματα του Δήμου, χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

Επειδή όπως προκύπτει  ξεκάθαρα και από το διαθέσιμο οπτικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) το παραπάνω γεγονός προσβάλλει την αισθητική μας, θίγει άμεσα το περιβάλλον, αντιβαίνει της κείμενης νομοθεσίας, και προκαλεί σοβαρή ρύπανση στη περιοχή.

Επειδή η κατάσταση αυτή αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, παρακαλούμε όπως διενεργήσετε άμεσα αυτοψία προκειμένου να ελέγξετε την κατάσταση στο Στρατόπεδο και να επιβάλλετε την τήρηση της νομοθεσίας.

 

Η κατάσταση αυτή είναι χρόνια και συνεχώς επαναλαμβανόμενη από το

2020 περιβαλλοντικοί σύλλογοι .. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1

Και μόνο τότε οι αρχές αντιδρούν και προβαίνουν σε υποτιθέμενο καθαρισμό όπως τον Ιούλιο του 2021 διατυμπανιζόταν  έργο καθαρισμού παράνομων χωματερών …

**Σας επισημαίνουμε ότι τα εναποτιθέμενα μπάζα και απορρίμματα κατά διαστήματα καλύπτονται με χώμα για να μην φαίνονται και για αυτό χρειάζεται να γίνει τομή και δειγματοληψία.

 

 Ο χώρος του Στρατοπέδου Μπαρέτη  βρίσκεται λίγα μέτρα από κατοικίες και επιχειρήσεις  αλλά και σε απόσταση μόλις 6,31 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή από την ακτή της λίμνης Κορώνειας (χάρτης 1) ,περιοχή προστατευόμενη διεθνή συνθήκη προστασίας Ramsar, Περιλαμβάνεται επίσης στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000 και το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης ΚΥΑ 6919/2004 «Χαρακτηρισμός των λιμναίων και υδάτινων περιοχών του υγροτοπικού  συστήματος των λιμνών Βόλβης – Κορώνειας και Μακεδονικών Τεμπών ως Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών και καθορισμός ζωνών προστασίας και καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης»  (ΦΕΚ 248/Δ/05.03.2004).

 

Οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για την καθαριότητα, την συντήρηση και την προστασία όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής τους περιφέρειας, λαμβάνοντας μέτρα για την αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων, για την αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και γενικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 75, παρ. 1, εδάφιο β4 του Ν. 3643/2006 και άρθρο 94, παρ. 1, εδάφιο  25 του Ν. 3852/2010) και όχι φυσικά να ¨δημιουργούν ¨ οι ίδιοι ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους!

 

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων εστιάζονται, κυρίως, στη ρύπανση/μόλυνση του εδάφους και των υδάτων από τα παραγόμενα στραγγίσματα, στη ρύπανση της ατμόσφαιρας από το εκλυόμενο βιοαέριο, στη δυσοσμία, στα αισθητικά και οπτικά προβλήματα καθώς και στην πρόκληση πυρκαγιών οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την ατμοσφαιρική ρύπανση με ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την υγεία χημικές ενώσεις (διοξίνες, φουράνια, διοξείδιο κλπ.) και μικροσωματίδια. 

Το συνηθέστερο, εντούτοις, πρόβλημα, το οποίο πρέπει άμεσα να ελέγχεται, είναι η ρύπανση του υπόγειου υδροφορέα, ιδίως σε περιοχές όπου η ύδρευση βασίζεται σε γεωτρήσεις.

Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή της οδηγίας για τη διαχείριση των αποβλήτων, παράλληλα με την οδηγία πλαίσιο για τα νερά 60/2000/ΕΚ.

Ρητός στόχος της οδηγίας πλαίσιο 60/2000/ΕΚ είναι η ελάττωση του βαθμού επεξεργασίας που χρειάζεται για να παραχθεί νερό ανθρώπινης κατανάλωσης π.χ. μέσω του περιορισμού των πιέσεων που οδηγούν σε μόλυνση των υδατικών συστημάτων από τα οποία λαμβάνεται το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, η στον κίνδυνο μόλυνσής τους. σε χώρους απόρριψης τεράστιου όγκου μπαζών. Απώτερες συνέπειες είναι η ρύπανση του εδάφους και των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, καθώς τα ΑΕΚΚ εκτός από λίθους, χώμα, μέταλλα και άλλα δομικά υλικά μπορεί να περιλαμβάνουν και επικίνδυνες ουσίες όπως αμίαντο και κάθε λογής τοξικά υλικά (χρώματα και βερνίκια από επικαλύψεις ξύλων ή μετάλλων, μονωτικά υλικά κ.α.) (Λάλιος 2007). Επιπλέον, εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος πυρκαγιών λόγω των εύφλεκτων υλικών που εμπεριέχονται σε αυτά, ενώ η ρίψη τέτοιου όγκου αποβλήτων σε ρέματα και στην άκρη των δρόμων οδηγεί συχνά σε εμφράξεις με συνέπεια να εμφανίζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιπτώσεις ισχυρών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Ιούλιο του 2021 διατυμπανιζόταν ο καθαρισμός …

09-07-2021 Καθαρίζει τις παράνομες χωματερές ο δήμος ΛαγκαδάΜε μέριμνα του Δημάρχου Λαγκαδά Ιωάννη Ταχματζίδη και  με τη συνεργασία της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου βρίσκεται σε εξέλιξη έργο καθαρισμού παράνομων χωματερών στα εδαφικά όρια του Δήμου Λαγκαδά.

Σε εξέλιξη έργο για τον καθαρισμό του παλαιού στρατοπέδου στον Δήμο Λαγκαδά

από  οta voice   8 Ιουλίου, 2021]

 

ΣΥΝΝΗΜΕΝΑ

Usb stick AΡΧΕΙΟ  ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΒΙΝΤΕΟ Usb stick

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Lagadas

Σχετικά Αρθρα

Κατάμεστο το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγκλιβερίου για το 1ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών

Κατάμεστο το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγκλιβερίου για το 1ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών

Το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγκλιβερίου φιλοξένησε μια εντυπωσιακή εκδήλωση την Κυριακή 14 Απριλίου, το 1ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών Ζαγκλιβερίου. Η διοργάνωση, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας